Windows XP in 2024? Da, cu browserul potrivit!

windows xp 2024

Deși am avut parte de nu mai puțin 6 sisteme de operare noi din 2007 încoace și anume Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 și recent-apărutul Windows 11, încă mai există anumiți utilizatori care, din diferite motive, preferă să utilizeze vechiul Windows XP, atât în versiunea de 32, cât și în cea de 64 de biți.

8 milioane de utilizatori, încă mai folosesc Windows XP!

Oficial, Microsoft a renunțat la suport tehnic pentru Windows XP în 2014, sfătuind cu insistență publicul să treacă la un sistem de operare mai nou. Chiar și așa, statisticile actuale susțin că XP mai este folosit și astăzi de aproximativ 8 milioane de utilizatori, în condițiile în care numărul de utilizatori de Windows (ma refer la toate versiunile) este in jur de 1,5 miliarde.

Windows XP a fost un mare succes…

Nimeni nu poate nega că la vremea sa, Windows XP a fost un mare succes. Era foarte „user-friendly”, avea destul de puține bug-uri, primea actualizări în mod regulat, iar puținele erori pe care le dădea erau tolerabile. Am întâlnit chiar și persoane care susțineau că este mai stabil decât anumite versiuni de Linux, cel puțin la anumite capitole. În plus, a avut parte de 3 service pack-uri, fapt ce i-a sporit eficiența și stabilitatea. Totuși, în ziua de azi, problema principală a acestui învechit sistem de operare este securitatea. Tot mai puține antivirusuri pot rula astăzi pe XP, versiunile care rulează sunt depășite, iar firewall-ul XP-ului nu mai poate garanta o protecție la fel de eficientă ca și până în 2007, dat fiind ritmul galopant al dezvoltării de noi viruși, troieni, viermi și alte tipuri de programe malițioase de ultimă generație.

Cu toate acestea, puteți folosi liniștit Windows XP într-un PC pe care îl țineți numai pentru muzica, poze și/sau jocuri mai vechi, întrucât va funcționa fără probleme dacă nu îl conectați la Internet. Pentru cei care doresc sa-l conecteze și la internet, apare problema unui browser potrivit, deoarece ultima versiune de Google Chrome care poate funcționa pe XP este 49, adică una foarte veche. Chiar și asa, diferiți entuziaști au reușit să facă XP-ul compatibil cu versiuni mai noi de Chrome, găsiți exemple aici și aici.

Eu recomand din proprie experiență să utilizați 360 Chrome Browser, denumit de către unii 360 Extreme Explorer. Am folosit inițial versiunea 11, apoi 13.0.2250, iar recent a apărut versiunea 13.0.2310, care mi se pare superioara în comparație cu precedenta. Rulează mai rapid, are și mai puține defecte, și aduce câteva îmbunatățiri, printre care abilitatea de a recunoaște rezoluții foarte ridicate la videoclipurile YouTube. Versiunea 13.0.2250 nu reușea să „vadă” rezoluții mai mari de 1080p la videoclipurile 4K, însă aceasta noua versiune detectează până și rezoluții 8K! Priviți:

8k windows xp

Puteți descarca această nouă versiune de aici.

Mergeți la „Download Options”, dați click pe „7Z” și alegeți „360EE_13.0.2310.0_Modified.7z”. Atentie! Nu selectați versiunea „360EE_13.0.2310.0_Modified_CN.7z” deoarece aceea este în chineză.

În final

Așadar, constatăm (cu sau fără multă uimire) ca și în 2024 Windows XP încă mai are adepți, chiar dacă e perfect adevarat că popularitatea sa a scăzut drastic. În special versiunea pe 64 de biți funcționează superb, e mai rapida decât cea standard (de 32 de biți) și recunoaște toți ramii instalați! Împreună cu un browser bun – cel descris mai sus – va reprezenta cu siguranță o bucurie pentru adepții acestui legendar sistem de operare!

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.