Șerpii veninoși încep să migreze în număr tot mai mare

Șerpii veninoși

Datorita incalzirii globale tot mai pregnante, multe specii de serpi incep sa migreze inspre alte teritorii, mai propice pentru traiul lor. Temperaturile tot mai ridicate, precum si alte fenomene naturale precum seceta, incendiile, valurile puternice de caldura si alte asemenea considerente legate de clima forteaza multe specii de serpi sa-si schimbe habitatul natural. Din acest motiv, serpii au doar 3 optiuni: se adapteaza, migreaza, sau mor.

Acest fenomen creeaza cele mai multe probleme in Africa, deoarece acolo mai putin de 2 la suta din populatie are acces la anti-venin, in special in zonele rurale si sarace. In plus, multi producatori africani creeaza medicamente placebo si vaccinuri anti-venin false, care pe langa faptul ca sunt ineficiente in tratarea muscaturilor de sarpe, sunt si foarte scumpe.

Serpii care din diferite motive nu vor putea migra, nu se vor putea adapta si vor muri. In urmatorii 50 de ani, specialistii preconizeaza ca o sumedenie de specii de serpi vor disparea din partea de sud-est a Asiei daca incalzirea globala va continua in acest ritm.

Desi multi oameni nu se sinchisesc de moartea serpilor, in special a celor veninosi, nu trebuie uitat totusi faptul ca acesti serpi ajuta la mentinerea unui echilibru in natura, fiind foarte folositori in combaterea rozatoarelor, de exemplu. Soarecii de camp care produc multe pagube agricultorilor vor putea fi starpiti de catre acesti serpi, la fel si capusele nedorite.

In SUA au fost descoperiti in ultima vreme tot mai multi pitoni burmezi, care sunt originari din Asia de sud-est, si care desi traiesc in Florida inca din 1980, numarul lor a explodat pur si simplu in ultimii ani, statisticile indicand faptul ca a populatia lor a crescut de la 30.000 la 150.000 numai in regiunea Everglades. Recent, mai multi localnici au avut stupefactia de a da peste o femela-piton care masura peste 5 metri si depunea 73 de oua. Aceasta femela-piton este cel mai mare sarpe capturat vreodata in Florida, considerat de o lungime colosala chiar si pentru pitonii foarte batrani.

In urma acestor migratii, atacurile serpilor asupra oamenilor sunt din ce in ce mai frecvente. Acesti serpi se infiltreaza adesea in casele, gradinile sau curtile oamenilor din teritoriile pe unde circula, muscandu-i si terorizandu-i. In ultimii 10 ani, aproximativ 30 de milioane de oameni au fost muscati de serpi, dintre care 5,4 milioane in 2023. In medie, la fiecare 5 minute un om moare din cauza muscaturii unui sarpe veninos.

Daca guvernele tarilor afectate de acest fenomen nu vor lua masurile potrivite, expertii sustin ca prin anul 2050 nu doar intreaga America va fi cotropita de serpi veninosi, ci si ca acestia vor ajunge pana in nordul Canadei. Ulterior, daca nu sunt opriti si tinuti sub control, prin 2100 majoritatea dintre ei se vor stabili in Alaska.

Sursa: newvoicesfellows.aspeninstitute.org

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.