Prozopometamorfopsia

Prozopometamorfopsia

Ce ati zice daca intr-o buna zi ati vedea intr-un mod foarte deformat toate fetele persoanelor din viata reala? Din pacate, exista o boala foarte rara care cauzeaza acest lucru, si se numeste prozopometamorfopsie, prescurtata PMO. Simptomele principale sunt distorsionarea formei, dimensiunii, culorii si pozitiei trasaturilor faciale ale oamenilor. Drept urmare, persoanele care sufera de aceasta boala ii vad pe ceilalti oameni ca pe niste demoni, sau ca pe niste creaturi de cosmar.

Un pacient de 58 de ani care prezenta aceasta afectiune era in stare sa perceapa in mod corect fetele oamenilor de la TV…

Un grup de cercetatori de la Departamentul de Psihologie si Stiinte Neurale din Dartmouth a studiat aceasta boala si unul din lucrurile interesante pe care le-au constatat este faptul ca unii dintre cei ce sufera de ea vad in acest mod deformat doar figurile oamenilor din viata reala, nu si imaginile din alte surse. Concret spus: un pacient de 58 de ani care prezenta aceasta afectiune era in stare sa perceapa in mod corect fetele oamenilor de la TV, de pe internet sau din poze (reviste, ziare, etc), desi in viata reala, cand se uita la figura oricarei persoane, ii aparea distorsionata intr-un mod grotesc. Totusi, acest pacient este un caz rar, deoarece, din nefericire, majoritatea celor ce sufera de aceasta tulburare vad in mod deformat toate fetele oamenilor in toate contextele, nu doar pe cele din viata reala.

Cercetatorii care au studiat aceasta boala sustin ca este cauzata de catre o dereglare neurologica in creier

Cercetatorii care au studiat aceasta boala sustin ca este cauzata de catre o dereglare neurologica in creier, cu localizarea cea mai probabila in lobul occipital. Din pacate, majoritatea psihiatrilor ii diagnosticheaza gresit pe acesti pacienti, considerandu-i schizofrenici, ignorand astfel cauza reala – care e de fapt de ordin pur neuro-vizual, nu psihopatologic.

Sursa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.