creare site

Consumul de produse zaharate poate duce la distimie

Definită oficial drept o formă mai ușoară de depresie, mai degrabă o stare de tristețe mai mult sau mai puțin accentuată.

În funcție de predispoziția individului, structura sa caracterială și o multitudine de factori biologici, distimia poate apărea drept un raspuns nefast la consumul de produse bogate în glucide și lipide.

Toleranța individului modern la astfel de produse este mai scăzută decât în trecut, iar multiple studii – dintre care îl menționăm pe cel efectuat în Spania – au demonstrat că în special produsele care conțin zaharude nenaturale prezintă potențialul de a cauza o stare de tristețe pentru consumator, indiferent de forma în care aceste zaharide sunt prezente – băuturi, prăjituri, diferite sortimente de ciocolată etc.

Asemenea cofeinei, consumul unui produs bogat în zaharide oferă un boost scurt al organismului, determinându-l să funcționeze mai rapid și mai eficient pentru o scurtă perioadă de timp, însă pe termen lung afectează dispoziția și stabilitatea, creând adesea și dependență.

Cercetatorii cred că acest lucru se datorează, printre altele, dopaminei, care reglează într-o anumită măsură reacțiile neurochimice din creier responsabile cu dispoziția generală, și a cărei bună funcționare este perturbată de către un consum prea mare de zaharide.

Sursa: sciencealert.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.