Cele mai bune baterii pentru stocarea energiei solare

Indiferent dacă căutați o modalitate de a menține luminile aprinse atunci când alimentarea de la rețea se oprește sau doriți să ajutați la compensarea tarifelor la cerere, progresele continue ale industriei de stocare solară produc baterii mai ieftine și mai eficiente.

Deși este o opțiune scumpă pentru rezerva de energie, bateriile funcționează pe o sursă de energie gratuită și sunt mai ecologice în comparație cu un generator cu benzină.

Dacă vă întrebați care baterii sunt cele mai bune pentru stocarea solară, nu există o dimensiune care să răspundă la toate întrebările. Este important să țineți cont de obiectivele și bugetul dvs. specific.

În acest articol, vom trece peste tipurile obișnuite de baterii cu acid plumb, litiu-ion și apă sărată. Vom împărtăși avantajele și dezavantajele fiecăruia pentru a vă ajuta să determinați care este cel mai bun tip de baterie pentru sistemul dvs. solar.

Bazele bateriei

Înainte de a aprofunda care baterie este cea mai potrivită pentru sistemul dvs. solar, dorim să parcurgem câțiva termeni obișnuiți legat de baterie.

Capacitate

Capacitatea bateriei este cantitatea de energie electrică pe care o poate stoca bateria solară. La fel ca sarcinile dvs. energetice, capacitatea este măsurată în kWh. Cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât mai multă energie deține.

Putere

Pe de altă parte, puterea este cantitatea de energie pe care o poate furniza bateria într-un singur moment și este măsurată în kilowați (kW). Acești doi factori merg mână în mână atunci când vine vorba de stocarea energiei panourilor solare și menținerea încărcăturilor.

O baterie cu capacitate ridicată stochează multă energie, în timp ce o baterie de mare putere poate alimenta echipamente care utilizează multă energie electrică.

Adâncimea de descărcare (DoD)

Adâncimea descărcării sau DoD este procentul de încărcare a bateriei pe care o utilizați. De exemplu, să spunem că aveți o baterie cu o capacitate de 13,5 kWh. Utilizați 10 kWh din sarcina sa, care este de aproximativ 74%. Adâncimea de descărcare este de 74%.

Producătorii de baterii au o doză maximă recomandată pentru majoritatea bateriilor, ceea ce înseamnă, că nu vă recomandă să utilizați 100% din puterea bateriei. Dacă faceți acest lucru, puteți reduce durata de viață a bateriei în mod semnificativ.

DoD a bateriilor variază, dar, în cele mai multe cazuri, bateriile cu un DoD mai mare înseamnă că puteți utiliza un procent mai mare din puterea bateriei.

Durata de viață a bateriei

Dacă ați deținut vreodată același laptop sau smartphone timp de câțiva ani, ați observat probabil că bateria nu mai ține atât în ​​al doilea an, cum ținea când era nouă. Acest lucru se datorează faptului că, după fiecare ciclu de încărcare și descărcare, capacitatea bateriei de a ține scade.

Majoritatea bateriilor au garanții care o vor garanta pentru un anumit număr de cicluri sau o perioadă de timp specificată. La fel ca și în cazul altor echipamente pentru sisteme solare, cum ar fi panourile și invertoarele, alegerea unui producător bine stabilit, cu o istorie lungă, probabil va respecta aceste garanții.

Cele mai bune tipuri de baterii pentru stocare solară

Baterii cu plumb-acid

Bateriile cu plumb sunt disponibile comercial de peste 100 de ani și au fost utilizate pentru sistemele solare în afara rețelei de zeci de ani. Bateriile cu plumb sunt disponibile în câteva tipuri diferite, incluzând bateriile cu plumb cu celule umede sau inundate, celule cu gel și baterii AGM.

Timp de câteva decenii, bateriile cu ciclu profund cu celule umede au fost accesorii pentru sistemele off-grid, asigurând stocarea energiei cu un cost relativ redus. Cu toate acestea, bateriile inundate trebuie reumplute în mod regulat cu apă pentru a împiedica electroliții să se evapore în timpul încărcării.

Deși gelul și AGM nu necesită această întreținere suplimentară, acestea sunt de obicei mai scumpe și au o durată de viață mai scurtă a bateriei. Pentru toate tipurile de baterii cu plumb, popularitatea lor se împarte la raportul dintre capacitatea și costul de watt-oră.

Cu toate acestea, ca una dintre cele mai ieftine opțiuni de backup pentru baterii este să aibă o durată de viață mai scurtă și DoD mai mic (aproximativ 60%) decât bateriile cu ioni de litiu.

Cu o durată de viață relativ scăzută a bateriei, este posibil să le înlocuiești la fiecare câțiva ani. Acest lucru poate fi scurtat dacă nu aveți grijă și nu folosiți bateria în mod corespunzător.

În plus, bateriile cu plumb tind să fie grele, mari și pot produce gaze nocive dacă sunt supraîncărcate. O altă avertizare este nevoia lor de utilizare regulată, întreținere și ventilație.

Ar trebui să țineți cont de acest lucru dacă nu sunteți în stare să utilizați și să întrețineți regulat bateria. În timp ce bateriile cu plumb sunt o metodă accesibilă, încercată și adevărată de stocare a energie solare, DoD-ul lor scăzut și nevoia lor de întreținere regulată ar putea face din ele un sistem de backup nepractic pentru casa sau afacerea dvs. legată la rețea.

Baterii litiu-ion

Bateriile cu ioni de litiu s-au dezvoltat pentru a deveni cea mai populară metodă de stocare solară și se îmbunătățesc rapid și devin mai accesibile, pe măsură ce companiile de vehicule electrice, cum ar fi Tesla, le dezvoltă si le îmbunătățește.

Fiind o opțiune mai mică, mai elegantă și mai îndelungată, bateriile cu ioni de litiu sunt o opțiune excelentă pentru rezerva de energie solară, dar vin cu un preț mai ridicat în comparație cu bateriile cu plumb.

Bateriile cu ioni de litiu oferă un DoD mult mai mare decât bateriile cu plumb (aproximativ 80% – 90%), ceea ce înseamnă că puteți utiliza mai mult din capacitatea bateriei pentru a vă alimenta dispozitivele.

De asemenea, au o durată de viață a bateriei mult mai lungă, ceea ce înseamnă că va dura mai mult decât o baterie cu plumb acid, ceea ce poate compensa costului inițial.

Dacă doriți să furnizați energie echipamentelor care utilizează multă energie electrică – cum ar fi echipamentele electrice grele, bateriile cu ioni de litiu tind să fie alegerea mai bună pentru bateriile cu plumb mai puțin puternice.

Deși există unele probleme de siguranță în ceea ce privește focul, bateriile cu ioni de litiu nu produc gaze toxice pe care le au bateriile cu plumb. De asemenea, necesită puțină întreținere și corpul lor mai ușor înseamnă o instalare mai ușoară.

Baterii cu apă sărată

Bateriile cu apă sărată sau bateriile cu sodiu folosesc sare pentru a produce energie. Capacitatea lor de a produce o putere non-toxică, de lungă durată, le face o opțiune mai sigură. Spre deosebire de bateriile cu ioni de litiu, bateriile cu apă sărată pot fi drenate. Dacă încercați să faceți acest lucru cu bateriile cu litiu-ion sau cu plumb, veți deteriora bateriile.

Bateriile cu apă sărată sunt cea mai bună opțiune dacă vă preocupă siguranța. Nu numai că le lipsesc substanțele chimice nocive incluse în bateriile cu plumb, dar pot funcționa într-o gamă mai largă de temperatură, iar compoziția lor chimică nu duce în esență la niciun risc de incendiu.

De asemenea, sunt complet reciclabile. Deși nu sunt la fel de scumpe ca bateriile cu ioni de litiu, bateriile cu apă sărată costă mai mult decât bateriile cu plumb. De asemenea, au tendința de a oferi mai puțin în ceea ce privește capacitatea și puterea, în comparație cu bateriile cu ioni de litiu.

Așadar, indiferent dacă ești cel mai preocupat de investiții inițiale, eficiență generală sau siguranță, bateria potrivită pentru un sistem solar se bazează pe nevoile tale specifice.

La o companie, în prezent se instalează baterii cu litiu-ion pentru clienți și se cercetează activ alte tehnologii pentru a le lua în considerare de la caz la caz.

Dacă aveți întrebări puteți să le postați aici.

Sursa: paradisesolarenergy.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.