Aparat dentar imprimat 3D cu LED-uri și micro-baterii

Cercetătorii din Arabia Saudită speră să scurteze timpul necesar pentru îndreptarea dințiilor, prin dezvoltarea unui aparat dentar imprimat 3D cu LED-uri și baterii.

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Arabia Saudită, consideră că “brățara dentară” poate economisi timp și bani pentru dentiști. Conceptul implică un aparat dentar imprimat 3D semi-translucid, care integrează o baterie pe fiecare dinte pentru a alimenta LED-urile.

Acest lucru nu este doar pentru estetică. Cercetătorii susțin că, viitorul aparat dentar va oferii terapie prin lumină pentru a îmbunătății regenerarea oaselor. De fapt, cercetătorii cred că,  LED-urile pot modifica ADN-ul din dinți, iar aceștia își măresc viteza de deplasare, îndreptându-se mai repede.

“Am început să încorporăm LED-uri flexibile în aparatul dentar imprimat în 3D, cu o sursă de alimentare fiabilă și flexibilă. După ce am văzut incidentele cu bateriile Samsung Galaxy 7 care explodează, ne-am dat seama că bateriile tradiționale, în forma lor actuală, nu servesc scopului nostru.

Așa că am reproiectat tehnologia de ultimă generație a bateriei litiu-ion, într-o baterie flexibilă, urmată de încapsularea ei în siguranță în interiorul aparatului, pentru a concepe un implantat inteligent”, a spus autorul studiului Dr. Muhammad Hussain.

Din păcate, lumina LED-urilor nu este observabilă cu ochiul liber.

Dar, acest aparat dentar cu led-uri este sigur?

Fiecare baterie are o grosime de doar 1,7-2,25 mm și este flexibilă. Ele pot fi îndepărtate, pentru a fi reîncărcate și sunt înconjurate de materiale moi care împiedică scurgerea bateriilor.

Dar, dacă sunteți îngrijorat că purtați baterii de litiu pe fiecare dinte, vă puteți liniști pentru că, cercetătorii au testat acest concept. Aceast implant presupune cultivarea celulelor renale umane pe baterii, care ulterior păcălesc organismul și nu le resping.

Datorită acestui fapt, cercetătorii pretind că bateriile nu sunt toxice. Cu toate acestea, acest aparat este doar un prototip, care încă nu va ajunge la pacienți în următoarea perioadă.

Dar, dacă ideea funcționează, imprimarea 3D ar putea ajuta cu personalizarea aparatului, însă va mai dura ceva timp până vor fi disponibile publicului larg.

Sursa: dailymail.co.uk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.