48.Cobian Backup 9.5.1.212

backup, o salvare de siguranta

 

Descarca Cobian Backup

Windows NT/2000/XP/2003/Vista

Backup sau aceleasi date salvate pentru siguranta lor pe un alt hard disc sau disc optic sau USB stick etc. Ideea de backup s-au cuvantul in sine backup – nu cred ca a indraznit sa-l traduca cineva in limba noastra intr-un singur cuvant. Practic toata lumea prin “backup” constientizeaza faptul ca trebuie sa isi salveze datele pe un alt suport de stocare sau sa mai dispuna de o salvare de rezerva in cazul unui accident.

Indiferent cum s-ar numi acest suport de stocare sau mod de salvare suplimentara, practic datele noastre se gasesc in aceeasi forma in doua locatii sau cel putin intr-o forma aproape similara. Spre exemplu, lucram la un proiect, in timpul zilei, iar in jurul orei 17 il salvam pe un alt suport de stocare, practic pana la ora 17 acel proiect sufera modificari, imbunatatiri etc. Insa nu dispune pana la acea ora de nicio salvare de siguranta. Cand lucram la proiecte importante este bine sa salvam ce am lucrat, cel putin din ora in ora si pe un suport de stocare extern calculatorului nostru. In trecut am pierdut de multe ori date importante fie eu sau alte persoane cunoscute, si sa vedem o parte dinmotive:

1. S-a stricat electronica hard disc-ului, iar acesta nu mai pornea deloc, fizic datele existau;

2. Unele discuri optice CD pe care am stocat date importante nu au mai functionat dupa cca. 3 ani de zile;

3. In timp ce lucram intr-un program la o lucrare, in momentul in care datele se salvau s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica (o problema clasica in Romania).

Fiecare situatie in parte prezentata mai sus are o rezolvare, fiecare rezolvare este diferita, de aceea o sa va explic cateva rezolvari simple si care nu necesita instalarea unor programe de backup sau apelarea la solutii profesioniste de backup etc.

Solutia 1

Hard discurile din ziua de azi sunt performante si in mod normal nu ar trebui sa ne mai salvam datele pe un alt suport, pentru ca un hard disc modern poate opera teoretic si cca. 15 ani. Din pacate trebuie sa punem la indoiala acest aspect si sa ne salvam datele importante cel putin la cateva zile pe un hard disc extern sau pe un disc solid SSD extern (fiind o memorie solida, fara parti mecanice durata de viata a unui SSD ar trebui sa fie nelimitata), pe un DVD odata la doua saptamani, pe un stick USB zilnic.

Solutia 2

Discurile optice CD sau DVD sunt un suport care de obicei nu este garantat mai mult de 10 ani, deci dupa zece ani este aproape sigur ca un disc optic CD sau DVD nu mai functioneaza, insa practica a dovedit ca unele discuri optice CD, spre exemplu, dupa 3 ani devin inaccesibile sau irecuperabile (ma refer la informatia stocata). In acest caz va recomand sa va rescrieti bazele de date de pe CD-uri pe DVD-uri astfel salvati si spatiu in rafturi, pentru ca pe un CD se pot stoca 700 MB, iar pe un DVD cca. 4500 MB. Pe de alta parte daca baza dvs. de date este salvata pe discuri DVD si acestea s-ar putea salva pe discuri optice Blu-ray, insa daca avem in vedere costurile ridicate ale discurilor si unitatilor de scriere Blu-ray, atunci va recomand ca cel putin odata la doi ani sa va salvati baza de date pe alte discuri DVD noi si chiar pe un hard disc extern nou (hard discul extern poate fi mai ieftin decat discurile optice in unele cazuri).

Solutia 3

Cand lucram la documente importante, la care conteaza fiecare pas pe care l-am facut, in plus este bine sa salvam documentul din programul in care lucram odata la 5 minute, sa nu asteptam sa treaca 15 sau mai multe minute intre salvari si sa ne dotam calculatorul cu o sursa neintreruptibila sau cu un “UPS” cand stim ca in zona noastra sunt caderi de curent aleatoare!

Solutia 4

Sa operam cu datele senzitive pe aplicatii de tip cloud. Daca cautati cuvantul cloud pe motoarele de cautare ve-ti gasi suficiente aplicatii cloud unde puteti sa va creati un cont si sa operati cu propriile documente.

Iata deci cateva solutii practice care nu depind de un program de backup, dar in continuare o sa va prezint un program specializat in realizarea de backup.

Cobian Backup

este un program “multi-threaded” care poate fi folosit pentru backup-ul fisierelor, programarea backup-ului si backup-ul directoarelor din locatia lor originala pe alte partitii, pe alte hard discuri sau pe alte calculatoare din retea. Backup-ul FTP-ului este suportat in ambele directii (download si upload). Programul integreaza mai multe metode de compresie si criptare. Programul mai poate realiza copieri in umbra a volumelor, care vor permite sa realizeze backup si la fisierele blocate, suporta compresie 7z, poti pune pe pauza backup-ul etc.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.