26.TrueCrypt (nu mai beneficiază de mentenanță)

TrueCrypt

Descarca TrueCrypt de aici.
Windows 2000/XP (32 si 64 biti)/2003/Vista (32 si 64 biti)/7 (32 si 64 biti)

Protejarea datelor este vitala in ziua de azi. Azi nu este asa de important ca pierzi un laptop sau un USB stick al firmei unde lucrezi, ci este important ca ai pierdut date valoroase ale companiei unde lucrezi, iar accesul raufacatorilor la acele date poate fi dezastruos. De multe ori, partea hardware a unui calculator de birou sau portabil, costa de exemplu pana in 1000 Euro, insa datele de pe acel calculator pot valora si pana la cateva sute de mii de Euro. Deci, prin comparatie, un laptop nu costa nimic pe cat de mult valoreaza datele de pe acesta!

 

Cu TrueCrypt iti protejezi datele sensibile

Asadar, criptarea datelor este foarte importanta, cat de altfel si backup-ul datelor, despre care o sa vorbesc un pic mai incolo. Ei bine, TrueCrypt poate realiza criptari “On-the-fly” ceea ce inseamna ca datele pot fi automat criptate sau decriptate inainte de a fi incarcate sau salvate, fara interventia utilizatorului.

Nicio data stocata intr-un volum criptat nu poate fi citita sau decriptata fara a folosi parola corecta! Pana datele nu sunt decriptate, un volum TrueCrypt este afisat ca o serie de numere aleatoare. Intregul sistem de fisiere este criptat (de exemplu: numele fisierelor, directoarelor, continutul fisierelor, spatiul liber etc.). Este recomandat sa utilizati programul TrueCrypt pentru calculatoarele mobile, fie ele laptop-uri, notebook-uri, netbook-uri etc. pentru a opri accesul persoanelor neautorizate la datele importante de pe hard discul, USB flash drive sau SSD-ul acestora!

Programul realizeaza urmatoarele sarcini, conform producatorului:
– Creeaza discuri virtuale criptate intr-un singur fisier si le monteaza ca si un disc real.
– Cripteaza o partitie completa sau un dispozitiv de stocare ca si stick-ul USB flash, hard disc sau disc solid SSD.
– Cripteaza o partitie sau un hard disc unde sistemul de operare Windows este instalat (autentificarea este obligatorie inainte de a boota sistemul de operare).
– Criptarea este automata, in timp real si transparenta.
– Algoritmii de criptare sunt: AES-256, Serpent si Twofish. Mod de operare: XTS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.