Structura inspirată după o balenă a fost concepută pentru a urmări creaturi maiestuoase!

La 300 km nord de Cercul Arctic, pe vârful insulei Andøya, se află micuțul oraș Andenes.

Aventurați- vă puțin și veți găsi Bleiksdjupa, o vale adâncă pe unde trec balenele migratoare, calificând zona ca fiind una dintre cele mai bune locații din lume pentru a surprinde rafinatul mamifer marin.

Balenele sunt una dintre cetaceele mele preferate; mari, frumoase și mereu își văd de treaba lor. Și pentru „a crea conștientizare și a inspira învățarea și conservarea balenelor și a mediului lor”, studioul danez Dorte Mandrup va construi „Balena”, o nouă atracție pentru vizitatori în nordul Norvegiei.

„Înălțându-se ca un deal moale pe țărmul stâncos – ca și cum un gigant ar fi ridicat un strat subțire de crustă a pământului și ar fi creat o cavitate dedesubt”, Balena este un exemplu perfect al integrării perfecte care poate avea loc între structurile arhitecturale și mediul lor înconjurător.

Recent, Whale AS a organizat o competiție internațională la care au luat parte firme de arhitectură de renume precum BIG, Reiulf Ramstad și Snohetta. Învingând 37 de echipe și depășind patru pre-calificate, Dorte Mandrup a fost desemnat câștigător.

Borre Beglund, CEO al The Whale AS, a declarat: „Proiectul de la Dorte Mandrup este un câștigător clar și îndeplinește criteriile de competiție în cel mai bun mod.

Este poetic și liniștit și, în același timp, o clădire foarte interesantă și neobișnuită. Printre dealuri, vârfuri montane și peisaje deosebite ale Andøya, Balena va fi potrivirea perfectă.

Asemănându-se cu numele său, acoperișul este unduit ca partea din spate a unei balene care se prăbușește prin ocean. Structura se contopește armonios cu peisajul din jur și iese din el pentru a oferi priveliști uimitoare asupra oceanului.

Acoperișul curbat acoperit cu pietre se ridică maiestuos pe cer, o extensie naturală a peisajului, permițând vizitatorilor să meargă pe el cu imagini inegalabile asupra balenelor trecătoare, al oceanului, al soarelui la miezul nopții și chiar a iconicelor lumini nordice!

Trei puncte înalte de pe site caracterizează acoperișul, în timp ce interioarele vor fi compuse din birouri, spații expoziționale, un magazin și o cafenea. Parabolic în natură, spațiul va fi complet fără coloane, creând o structură expansivă și autoportantă.

Cu 50.000 de vizitatori care vin în Andenes aproape în fiecare an, The Whale va atrage tot mai mulți turiști care vor să se dedice observării balenelor.

„Situat în acest nord extrem, Andøya este un loc unic, iar Balena este un proiect extraordinar. Nu numai că vom crea arhitectură într-un alt peisaj remarcabil, dar vom lua parte și la creșterea înțelegerii balenelor și la păstrarea vieții marine.

Chiar aici, la marginea oceanului, vom pune amprenta într-un peisaj magnific și străvechi. Această oportunitate vine cu o mare responsabilitate, care este extrem de motivantă și inspirată. ”Spune Dorte Mandrup.

Însărcinat cu responsabilitatea de a crea o minune organică contemporană, firma este, de asemenea, încântată să își pună efortul pentru conservarea unei astfel de creaturi marine magnifice. Clădirea ar putea fi emoționantă și subtilă, cu simplitatea împletită în fiecare cărămidă, dar numai o astfel de piesă ar putea comemora cu adevărat balena grațioasă.

Deschisă publicului din 2022, The Whale este rezultatul eforturilor lui Dorte Mandrup în colaborare cu Marianne Levinsen Peisaj și consultanții JAC Studio, Thornton Tomasetti, Niels Øien și Anders Kold.

Sursa: yankodesign.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.