Noi studii relevă ineficiența antidepresivelor în tratarea depresiei

La Londra s-a efectuat recent o re-evaluare a tuturor studiilor din ultimii ani referitoare la nivelurile de serotonina responsabile de apariția depresiei. Publicat în „Molecular Psychiatry”, studiul concluzionează că nu există date suficiente care să dovedească faptul că depresia e cauzată de un dezechilibru chimic în creier, și pune sub semnul întrebării acțiunea medicamentelor antidepresive.

Profesoara de psihiatrie Joanna Moncrieff – care a condus re-evaluarea și e autoarea studiului, lucrează și ca psihiatru consultant, și susține că după decenii de cercetări intensive, nu a putut găsi dovezi complet conclusive cum că depresia ar fi produsă de niveluri scăzute de serotonină sau de funcționarea anormală a serotoninei în creier. Totodata, ea susține și că succesul medicamentelor antidepresive (IMAO – inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei) s-a datorat mai degrabă popularizarii lor în rândul opiniei publice și reclamelor făcute în acest sens de către mass-media de-a lungul timpului, nu datorită eficienței lor pur științifice.

Moncrieff avertizează asupra efectelor secundare ale acestor medicamente, și îndeamnă publicul să fie precaut în privința lor, deoarece entuziasmul exagerat poate foarte rapid conduce la o dezinformare. Tot pe aceeași notă, ea îndeamnă și pacienții care deja iau antidepresive să scadă dozele în mod treptat, nu brusc, deoarece și anularea brutală a luări acestor medicamente poate cauza efecte secundare, întrucât organismul s-a obișnuit deja cu ele, iar abrupta întrerupere poate cauza disfuncționalități organice și psihologice.

Sursa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.