Kundalini yoga ajuta femeile cu Alzheimer

Cognitia si memoria sunt doua functii importante ale psihicului uman, iar boala Alzheimer le afecteaza pe ambele. Femeile sunt de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta Alzheimer decat barbatii, datorita unor factori precum menopauza, tulburari ale markerilor genetici, schimbari de estrogen si expectatii de viata lunga.

Kundalini yoga este o metoda care se axeaza pe meditatie si respiratie. Intr-un studiu au fost incluse peste 60 de femei cu varsta de peste 50 de ani care se plangeau de probleme cu memoria si prezentau factori de risc cerebrovasculari. Femeile au fost impartite in doua grupuri: primul grup a efectuat sedinte de Kundalini yoga timp de 12 saptamani, iar al doilea grup a efectuat antrenamente tipice de memorie cu teste si proceduri standard. Rezultatul a fost ca femeile din primul grup (care practicasera yoga) au obtinut imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste memoria, conectivitate crescuta in partea hipocampusului care controleaza amintirile traumatice, precum si diferite progrese ale moleculelor anti-imbatranire si anti-inflamatoare.

Totusi, nici unul dintre grupuri nu a prezentat schimbari in privinta anxietatii, depresiei si stresului, insa coordonatorii testului cred ca asta se datoreaza faptului ca nici o femeie din ambele grupuri nu prezenta simptome ale acestor maladii.

„Kundalini yoga e buna pentru imbunatatirea sanatatii creierului, pentru ameliorarea performantelor de memorie, pentru a reduce inflamatiile si pentru a spori neuroplasticitatea” – considera cercetatorii.

Sursa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.