auto bara

Inventatorul parolelor sofisticate își contestă meritele

Încă de când au fost inventate parolele pentru diferite site-uri, am fost în repetate rânduri sfătuiți să ne alegem o parolă cât mai greu de ghicit, una care să nu aibă nimic în comun cu ceva caracteristic de-al nostru.

Pentru că o astfel de parolă, dacă era formată, spre exemplu, dintr-un șir aleatoriu de cifre și litere, era practic imposibil de spart. Însă acum însăși promotorul ideii își reneagă teoria.

Bill Burr lucra pentru National Institute of Standards and Technology – anexa a guvernului american – cand a elaborat teoriile referitoare la parole în 2003.

Însă marea majoritate a oamenilor din ziua de azi s-au obișnuit să utilizeze una și aceeași parolă indiferent de site-ul în care se loghează, fapt ce sporește riscul penetrării de către hackeri și le alimentează ambiția, întrucât parola o dată descoperită, cu ea se poate intra în orice cont al respectivului individ.

Burr a recomandat inițial ca oamenii să își aleagă parole formate din caractere cât mai diferite și organizate cât mai aleatoriu, de exemplu să amestece litere mari cu litere mici și să combine cifre cu caractere precum !@#$%^&*()_+{}:”?><, întrucât acest fapt creștea dificultatea descoperirii combinație de către hackeri.

Însă problema s-a complicat, întrucât tehnologia modernă permite efectuarea de milioane de operațiuni pe secundă, iar indiferent de combinația aleasă, spargerea unei parole se face azi cu o viteza incomparabil mai mare decât în trecut, grație procesoarelor multi-core ce sunt capabile să ruleze comenzile la modul ultra-rapid.

O alternativă demnă de luat în seamă o reprezintă și schimbarea cât mai des a parolelor, însă și aici există problema leneviei și lipsei de creativitate a oamenilor, întrucât din dorința de a simplifica lucrurile și de a ține minte cât mai ușor noua parolă, foarte multe persoane au schimbat doar un singur caracter, sau cel mult doua-trei.

Spre exemplu, au înlocuit cifra 5 cu litera S (sau viceversa) datorită asemănări grafice, sau litera “l” cu cifra “1” tot din același motiv.

Sursa: sciencealert.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


92 ÷ 46 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.