creare site

In Romania “degeaba” ai bani!

Fara bani nu putem trai intr-o lume moderna, banii invart rotile furnizorilor, transportatorilor, prestatorilor de servicii etc. Si totusi, de ce acest titlu? In Romania “degeaba” ai bani?

Titlul face subiectul seriviciilor din tara noastra si nu numai. Pe scurt, degeaba esti pregatit financiar de exemplu sa-ti izolezi casa, pentru ca, mesterii intarzie sa iti predea lucrarea la timp, furnizorul de materiale cu toate ca i-ai platit cu o saptamana inainte, a “uitat” din varii motive sa iti aduca materiale de constructii, etc.

Si nu vreau sa ma opresc doar in domeniul constructiilor, si alte domenii precum prelucrarea materialelor plastice, feroase, realizarea unei machete pentru tipar devin subiectul unor discutii neplacute. In majoritatea acestor domenii, din pacate, nu se respecta cu strictete termenul angajat. Adica, stabilesti cu prestatorul de servicii un termen (“dead line”), si cu toate ca tu platesti la timp, constati ca “degeaba” ai bani, pentru ca termenul nu se respecta sau in unele cazuri furnizorul “uita” sa mai aduca marfa, si din aceasta cauza prestatorul de servicii intarzie cu lunile. Exemplele ar putea continua, insa intarzierile sunt dezastruoase incepand de la nivelul casnic si terminand cu nivelul industrial.

Penalizari

Penalizarile contractuale – unde exista contract, se pot aplica, dar sincer nu incanta pe nimeni, si de multe ori nu se iau in seama, nu sunt respectate.

In concluzie

Zicala “degeaba ai bani” se reflecta intr-un procent destul de ridicat in tara noastra in domenii precum servicii si furnizare de materiale pentru diverse domenii. Ce ar trebui sa facem? Trebuie sa fim atenti la contractele semnate si la termenele de finalizare sau livrare,sa-i pistonam/stresam pe cei responsabili. De asemenea, avansul este bine sa fie cat mai mic, si sa se returneze spre exemplu, daca s-a depasit termenul cu 30 zile. O lege in acest sens, i-ar pune pe jar pe furnizori si pe prestatorii de servicii!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


8 × = 40

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.