creare site

Iluminat cu LED in baie

Iluminat cu LED in Baie

Iluminat cu LED in Baie

Economie de energie de 5 ori si de 4 ori mai multa lumina decat un corp
de iluminat cu halogen!

Am decis sa imi schimb corpul de iluminat din baie cu halogen (150W putere consumata) cu unul cu LED având IP 54 si  o putere de 30 W. Pe scurt, in fiecare ora salvez de 5 ori ori mai multa energie electrica, insa si fluxul luminos este de 4 ori mai mare comparativ cu vechiul corp cu halogen. Pur si simplu s-a facut lumina in baie! In momentul in care pornesc corpul de iluminat cu LED, in baie, ai impresia ca s-a facut zi. In fata oglinzii pot sa observ clar, cele mai mici detalii.

Iluminat conform normativului

Bineinteles ca am ales sa montez corpul de iluminat pe baza unui proiect luminotehnic. Nu am vrut sa merg pe bajbaite si sa aleg un corp de iluminat cu LED care credeam eu ca furnizeaza suficienta lumina asa cum se intampla de multe ori, din pacate. In mod uzual, ne luam dupa ureche si cumparam un bec sau un corp de iluminat care consideram noi ca este suficient! Conform normativului, pe suprafata oglinzii din baie trebuie sa avem un flux luminos de 200 lux, ceea ce in prezent il regasesc in baia mea.

Prima impresie întotdeauna contează!

La prima pornire dupa ce am montat corpul de iluminat cu LED, lumina care era de 4 ori mai puternica decat lumina produsa de cel cu halogen, pur si simplu m-a orbit! Era foarte deranjanta. Ulterior dupa 24 ore, ochii mei s-au adaptat cu noua lumina din baie, si a devenit o placere sa merg in baie – pentru ca totul este clar, vizibil si nu mai trebuie sa imi fortez ochii ca sa descopar detaliile. Problema prezenta, este ca, in restul camerelor am iluminat cu halogen, sau CFL, iar iluminatul nu este conform normativului si trecerea de la LED la halogen, adica de la confort la mai putin confort, este imediat sezabila. Imi dau seama ca de fapt, corpurile de iluminat cu halogen nu au furnizat vreodata fluxul luminos de care aveam nevoie, adica lumina de care aveam cu adevarat nevoie.

Durata de viață

Durata de viata a corpului de iluminat cu LED-uri este de cel putin 50.000 ore, avand in vedere o utilizare medie in baie pe zi de cca. 2 ore, durata lui de viata se “rezuma” la 68 ani. Deci, corpul de iluminat cu LED o sa-l las mostenire viitoarei generatii!

Final cu LED

Urmeaza incet, incet, sa fac proiectul luminotehnic la toata casa si o sa schimb toate corpurile de iluminat cu halogen pe LED. Pe langa confortul pe care il ofera fluxul luminos furnizat de LED, consumul se reduce considerabil, iar in viata mea nu o sa mai schimb vreodata un “bec” si in plus, ramane mostenire pentru cel putin inca o familie. Dar va sugerez, cand va alegeti corpul de iluminat cu LED-uri, sa aiba un flux luminos ridicat, o durata de viata de minim 40.000 ore! Iar pentru baie, va recomand un IP cat mai mare, pentru ca aburii ii reduc durata de viata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.