Experții au reușit să scaneze fiecare atom dintr-o nanoparticulă

În fizica atomică, chiar și cele mai mici defecte pot duce la probleme serioase. Prin urmare, o echipă de oameni de știință au găsit o modalitate de a scana cu o precizie nemaiîntâlnita până acum anumite nanoparticule.

Utilizând un miscroscop special construit, care detectează la modul extrem de fin rezoluțiile transmisiei electronilor, au localizat pozițiile 3D a 23.000 de atomi dintr-o particula de fier-platină. Apoi au capturat proiecțiile 2D ale structurii nanoparticulei, și au utilizat un algoritm special pentru a le alipi la un loc într-o nouă construcție 3D. În cazul în care ar fi existat un singur atom lipsă sau greșit poziționat, acesta ar fi fost reperat imediat.

Aplicațiile practice ale acestei inovații pot fi multiple: în medicina – spre exemplu în cerebrochirurgia cu laseri utilizată în cazurile avansate de schizofrenie, sau la lobotomia efectuată tot cu raze laser, aceasta constând în secționarea neuronilor care au format sinapse cu rezultat patologic dintre cele doua emisfere cerebrale.

Cercetătorii speră să poata crea o baza de date pe Internet care sa ilustreze proprietățile materiale și structura intimă a atomilor. Aceasta nano-scală și acest algoritm 3D ar putea avea un impact nebănuit de mare pentru progresul științific în multiple domenii.

Sursa: engadget.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


30 ÷ 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.