Eclipsa de soare în aprilie 2024

eclipsa de soare aprilie 2024

Pe data de 8 aprilie anul curent va avea loc o eclipsă totală de soare, ce va fi diferita față de eclipsele din trecut. Va dura cu aproximativ 2 minute mai mult decât eclipsa din 2017 și conform relatărilor oamenilor de știința care au studiat acest fenomen, stratul exterior al soarelui va fi de data aceasta mai vizibil decât a fost în 2017, fapt explicabil printr-o activitate mai intensa a soarelui in respectivul moment.

În general, eclipsele sunt considerate evenimente deosebite, întrucât se întâmplă destul de rar ca Luna să treacă exact printre Pamant și Soare în așa fel încat să îl acopere temporar într-un mod complet, iar drept rezultat întreaga lumină degajată de Soare în direcția Pământului să fie blocată. În general, există două tipuri de eclipse: cea totală, care apare atunci când Luna acoperă în mod complet discul Soarelui și creează astfel o umbră masivă pe suprafața Pământului; și cea parțiala, care are loc atunci când Luna nu acoperă decât o porțiune din discul Soarelui, caz în care oamenii nu observă decât o parte a Soarelui ce este blocată de Luna.

Configurația astronomica în care Luna, Pământul și Soarele se aliniază într-un mod perfect pentru a forma o eclipsă se numește „conjuncție”.

Specialiștii de la NASA susțin că eclipsa va avea cea mai lungă durată într-un loc situat lângă localitatea Nazas din statul Durango, în Mexic. Apoi, umbra lunii va trece pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo; și va fi singura eclipsă totală de soare ce va fi vizibilă în SUA, Mexic și Canada.

în Europa, aceasta eclipsă va fi observabilă parțial în Norvegia, Islanda și Irlanda, în sud-vestul Angliei, în nord-vestul Spaniei și Portugaliei, în Azore si Insulele Canare.

Sursa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.