creare site

Doi ingineri vor să construiască rachete cu ajutorul imprimantelor 3D

Start-up-ul din California Relativity Space Inc. va construi rachete mult mai rapid și la un cost rezonabil utilizând doar imprimante 3D gigantice.

Una dintre cele mai strălucite “vedete” din industria aerospațială este star-up-ul Relativity Space Inc., aflat în Los Angeles, ce este în plin proces de concepere al imprimantelor 3D care vor sta la baza construirii de rachete. În ultimii doi ani, inginerii Tim Ellis și Jordan Noone și-au construit propriile imprimante gigantice pentru fabricarea de rachete.

Ambii au acumulat experiență la cele mai prestigioase companii din lume, Ellis la Blue Origin, iar Noone la SpaceX. Împreună au decis să colaboreze și să găsească o cale de a reduce costul lansărilor de rachete.

Continutul nu este disponibil
Va rugam acceptati utilizarea de cookie-uri pentru a putea naviga pe site.

În prezent, construcția unei rachete costă aproximativ 100 de milioane de dolari, însă Relativity Space Inc. dorește să aducă acest preț exuberant la 10 milioane de dolari în următorii patru ani.

Pentru a se asigura că procesul lor de producție este mai ieftin și mai rapid decât alte metode, cei doi ingineri și-au construit propriile imprimante 3D de la zero.

Aceste imprimante dispun de brațe robotizate înalte de 5,5 metri care sunt echipate cu lasere ce topesc sârmă de aluminiu într-o formă specificată. Potrivit Ellis și Noone, aceste brațe robotice funcționează în tandem cu software-ul personalizat pentru a construi întregul corp al unei rachete dintr-o singură imprimare.

Deși, încă nu au reușit să imprime 3D o rachetă întreagă, Relativity Space Inc. a putut să construiască un rezervor de combustibil cu o lățime de 7 metri și o înălțime de 14 metri, în doar câteva zile. De asemenea, echipa a tipărit un motor în mai puțin de o săptămână.

“Nava spațială are cca. 2,5 milioane de piese. Credem că SpaceX și Blue Origin au reușit să le reducă până la 100 000 de piese pentru fiecare rachetă. Noi dorim să ajungem la 1.000 de piese, mult mai puțin decât necesită o mașină “, a spus Ellis.

În jurul anului 2020, start-up-ul planuiește să tipărească în 3D o rachetă cu înălțimea de 27 metri care poate transporta 900 de kg. Dacă vor reușii, cei doi cofondatori susțin că racheta va fi lansată în 2021.

În prezent, Relativity Space Inc. are 14 angajați cu normă întreagă și dispune de o finanțare de 10 milioane USD. Printre investitorii se găsește întreprinzătorul Mark Cuban, societatea Social Capital, acceleratorul de start-up-uri Y Combinator.

Ellis a spus că: “misiunea noastră termen lung este de a construi prima rachetă pe Marte.”

Sursa: Bloomberg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.