Comoditatea de a NU schimba un program se reflectă în creşterea costurilor operaţionale ale unei companii!

comoditate

comoditate

De câte ori în firmă nu a venit directorul departamentului vostru și va propus să schimbați un program/sistem de operare? „Da, știu,” ați strâmbat din nas. Dar asta e, până la urmă a trebuit să vă „obișnuiți” cu el, nu-i așa?

De ce s-a schimbat acel program?

Programele în general evoluează și de la o versiune la alta își sporesc capabilitatea de a “rula un business pe pilot automat”. Adică procesele se automatizează pentru a veni în sprijinul angajaților care să urmeze cu ușurință regulile impuse de management și pentru a reduce riscul operatorilor de a greși. Iar în prezent, poți să îți “programezi” afacerea și să supraveghezi angajații cu un sistem informatic de tip ERP/CRM/MRP.

Unele persoane încă mai lucrează pe sisteme de operare de acum 20 de ani!

Poate că vă vine greu de crezut, dar am întâlnit persoane care încă lucrează în sistemul de operare MS-DOS cu un program de contabilitate/facturare la fel de vechi ca și sistemul de operare. Imaginați-vă cât de “eficientă” este acea persoană! La cât de vechi este programul respectiv, doar simpla introducere de date durează cel puțin de două ori mai mult comparativ cu un program doar cu 10 ani mai tânăr! Spre exemplu, în realitate, furnizorii cer rapoarte de vânzări distribuitorilor, pe grupe de produse, iar cum programul distribuitorului este în MS-DOS acesta îl încurcă mult pe furnizor pentru că nu îi poate trimite acel raport. Și astfel, furnizorul ajunge să se roage de distribuitor să își schimbe programul în care lucrează!

Concluzia

Trebuie să lăsăm deoparte comoditatea, să învingem lenea de a schimba. Știu că nu e ușor să schimbi un program, o aplicație, cu care te-ai obișnuit ani de zile, dar dacă tu lucrezi pe program mai vechi de 10 ani, pe un sistem de operare care are peste 20 de ani vechime, trebuie să ai în vedere că ești expus riscurilor!

Pe de altă parte, un soft vechi nu are cum să ne crească performanța la locul de muncă. La un moment dat nu va fi compatibil cu ce există pe piață și s-ar putea să pierzi clienți pentru că nu poți să le transmiți o informație din cauză că programul pe care îl folosești este vechi și îți dă erori continue, cu care de altfel te-ai obișnuit și le ignori din instinct. Așadar un program vechi este similar unui ceas cu bombă, care mai devreme s-au mai târziu va exploda. Și atunci, va fi prea târziu să recuperezi ceva!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.