Bilele care curăță apa de bacterii

Printre ultimile invenții ale oamenilor de știință se numără și aceste mici bile, al căror rol este de a purifica rezervele de apă decontaminându-le de diferite infecții.

Testele au relevat că aceste bile – denumite “water cleaning bots” – sunt capabile de a distruge peste 80% din bacteriile prezente într-o rezervor de apă și asta în doar 20 de minute.

În plus, având proprietăți magnetice, bilele pot fi extrase cu ușurință din respectivul container.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru sisteme inteligente din Germania sunt foarte mulțumiți de acest rezultat, considerând invenția drept o modalitate superioară de purificare a apei în comparație cu inserția diferitelor chimicale în apă, întrucât acestea au dezavantajul de a lasa în urma lor diferite reziduuri ce pot fi toxice.

Aceste bile noi sunt compuse din 2 părți: prima este din magneziu și are rolul de a crea hidrogen din apa, ce îl utilizează ca și combustibil pentru sistemul de propulsie, iar cea de-a doua este creată dintr-un melanj de fier și aur presărat cu nanoparticule de argint, care se ocupă de distrugerea efectivă a bacteriilor.

Straturile de fier și de aur capturează bacteriile, iar nanoparticulele le omoară. Ulterior, bacteriile moarte se lipesc de partea de fier și sunt extrase afară din apă împreună cu bilele, lăsând apa purificată în proporție de peste 80% – rezultat impresionant pentru savanții care sstudiază noi și noi modalități de curățare a apei.

Sursa: sciencealert.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =