Beneficiile semințelor de dovleac

Dovleceii conțin sute de semințe. Iată de ce ar trebui să le consumi, în loc să le arunci.

Când te gândești la dovleci, probabil că îți vine în minte plăcinta. Dacă ai sculptat vreodată un dovleac, vei ști că în interiorul fiecăruia, există, la propriu, sute de semințe. Dar, deși pot arăta ca furajele deșeurilor alimentare, iată un motiv pentru a nu le arunca: semințele de dovleac sunt un plus, foarte hrănitor pentru dieta ta. În plus, sunt gustoase și versatile.

Ce sunt semințele de dovleac?


Oamenii au mâncat probabil semințele mici, plate, de formă ovală de dovleac de secole. De fapt, dovlecii înșiși, care sunt un tip de dovleac de iarnă, au fost consumați pentru prima dată de nativii americani în vremurile precoloniale. Dar, în Mexic, dovezile conform cărora oamenii au folosit semințele au fost urmărite până în 7.000 î.Hr.

Astăzi, există mai multe soiuri diferite de dovleac cultivate în întreaga lume, toate variind ca mărime și gust. Dar semințele pe care le veți găsi pe rafturi provin de obicei din două tipuri: semințe din Stiria sau oleaginoase. Aceste semințe se numesc „pepitas”, care înseamnă „mică sămânță de dovleac” în spaniolă. Spre deosebire de sculptarea semințelor de dovleac, aceste soiuri cresc fără coajă.

Este posibil să cumpărați semințe de dovleac decojite, dar de obicei va trebui să le prăjiți înainte de a mânca. Pepitas, pe de altă parte, pot fi consumate crude.

Nutriția semințelor de dovleac


Semințele de dovleac sunt pline de substanțe nutritive; sunt o sursă de proteine, fibre, magneziu, potasiu, zinc și fier. În plus, conțin și acid alfa-linolenic (ALA), care este o formă de grăsime nesaturată, sănătoasă pentru inimă, precum și antioxidanți. Acesta din urmă se referă la molecule care ajută la combaterea radicalilor liberi potențial cauzatori de boli din organism.

Potrivit lui Nicola Shubrook, RNutr, semințele de dovleac sunt chiar asociate cu un risc mai mic de apariție a unor tipuri de cancer. „Deși nu există „super-alimente” unice care pot preveni cancerul și anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta, există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de cancer. Dietele bogate în semințe de dovleac au fost asociate cu un risc redus de anumite tipuri de cancer, inclusiv cel de sân, prostată și colon”, a scris ea pentru BBC Good Food.

Este bine să mănânci semințe de dovleac în fiecare zi?


Deoarece semințele de dovleac sunt pline de substanțe nutritive, ele sunt o completare excelentă zilnică la dieta ta. Acestea fiind spuse, nu aveți nevoie de multe pentru a obține beneficii. Aproximativ 30 de grame, adică aproximativ un sfert de cană sau patru linguri, sunt suficiente, potrivit Asociației Americane a Inimii. Este important să urmați recomandările când vine vorba de semințele de dovleac, deoarece, deoarece sunt atât de bogate în fibre, dacă mănânci prea multe dintr-o dată, s-ar putea să întâmpinați simptome negative, cum ar fi constipația.

Cum să prăjiți semințele de dovleac


Dacă sculptați un dovleac (cum mulți dintre noi suntem de obicei în preajma Halloween-ului, de exemplu), nu aruncați semințele. În schimb, reduceți risipa alimentară și hrăniți-vă corpul, salvând semințele și prăjindu-le.

În primul rând, scoateți-le din dovleac și separați-le de toată pulpa și fibrele strunoase. După aceea, va trebui să le spălați și să le uscați. „Este în regulă dacă rămâne ceva carne. Asigurați-vă că uscați semințele cât mai mult posibil între un prosop”, notează cercetătorul culinar Jessica Gavin într-o postare pe blogul cu rețete pentru prăjirea semințelor de dovleac. „Acest proces va ajuta la crocanta semințele în timpul prăjirii.”

Apoi, adăugați condimente (pentru semințele de dovleac cu o lovitură de picior, urmați această rețetă pentru semințe de dovleac picante) și prăjiți timp de aproximativ 15 minute, aruncând regulat. Atunci, este timpul să mănânci!

Retete cu seminte de dovleac


Semințele de dovleac asezonate, prăjite, sau pepita pe care le găsiți pe rafturi, sunt o gustare crocantă și gustoasă de la sine (mai ales atunci când sunt amestecate cu nuci sau alte semințe), dar sunt, de asemenea, o completare excelentă pentru alte rețete. Iată câteva dintre mâncărurile noastre preferate, ambalate cu semințe de dovleac.

1. Dauphinoise de cartofi dulci și chili


În lunile de iarnă, cartofii dauphinoise sunt un fel de mâncare confortabil. Sunt cremoase, brânzoase și delicioase. Dar, fără îndoială, sunt și mai bune atunci când sunt acoperite cu un alt favorit de iarnă: semințele de dovleac. Pentru o lovitură de căldură, amestecați-i cu fulgi de chili uscați și puțină sare afumată.

2. Paste pesto cu semințe de dovleac cu lămâie


Pesto este un clasic italian, dar deși este delicios, nu este potrivit pentru toată lumea. În primul rând, conține adesea brânză învechită, care nu este vegană și conține, de asemenea, nuci, ceea ce înseamnă că nu este potrivită pentru mulți cei care suferă de alergii. Dar este posibil să faci pesto plăcut mulțimii, care este complet fără lactate și nuci, folosind semințe de dovleac! Amestecă-l cu paste și roșii cherry pline de aromă pentru o masă hrănitoare la mijlocul săptămânii.

3. Vegan Tzirita

Bucătăria mexicană oferă o gamă largă de băuturi delicioase. Există, desigur, clasice, cum ar fi guacamole și salsa. Dar în The Mexican Vegetarian Cookbook, Margarita Carrillo Arronte ne prezintă o altă opțiune delicioasă: tzirit, care este făcut cu pepita și semințe de chile Morita. Este înflăcărat și afumat și va deveni cu siguranță unul dintre noile tale favorite.

4. Supă cremoasă de dovleac

Când vremea este rece, nu există, fără îndoială, nimic mai bun decât un castron aburind de supă cremoasă și hrănitoare. Această rețetă mai caldă de iarnă necesită câteva ingrediente de sezon delicioase, inclusiv pulpa de dovleac și ghimbir. Și pentru a termina, în loc de crutoane, necesită în schimb semințe de dovleac prăjite crocante.

5. Bol cu brânză cu fulgi de ovăz


De obicei, fulgii de ovăz sunt combinați cu ingrediente dulci, cum ar fi fructele și siropurile. Și nu ne înțelege greșit, asta cu siguranță își are locul. Dar cum rămâne cu fulgii de ovăz savurați? Acest fel de mâncare, care conține salsa, kale, drojdie nutritivă și semințe de dovleac prăjite, este garantat să devină un element de bază în micul dejun.

6. Risotto de dovleac cu pepita prăjite dulci și picante

Se poate spune că două dintre cele mai populare (și cele mai delicioase) bucătării din lume sunt mexicane și italiene. Un amestec al celor două? Trebuie să fie un sarut al bucătarului. Combină risottoul clasic, reconfortant al Italiei de nord, cu pepita picante, care au fost de multă vreme un aliment de bază în bucătăria mexicană, pentru un răsfăț delicios.

Sursa: vegnews.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.