Aplică halogen vs. LED în birou

aplica halogen si led

Diferența de preț dintre o aplica cu LED-uri si una halogen se amortizează in cca. 30 de luni, insa confortul iluminatului creste cel putin de 3 ori!

Trecerea de la o tehnologie veche la una noua este inevitabila in orice domeniu. Inlocuirea unui corp de iluminat cu halogen cu unul cu LED, este o misiune cu un efort moderat si care personal mi-a adus doua beneficii evidente: mai multa lumina, si consumul de energie redus cu 60W.
Am instalat in camera de lucru initial doua aplice cu halogen. In anul 2009 cand le-am instalat, eram multumit de fluxul luminos asigurat de cele doua aplice cu bec halogen de 40W fiecare (in total 80W). In prezent avem doua optiuni, de a schimba becurile halogen cu LED sau de a schimba corpurile de iluminat cu altele cu LED etc. Personal am preferat sa schimb corpurile de iluminat cu altele, pentru ca, becurile G9 cu LED-uri au durata medie de viata de cca. 30.000 ore si un flux luminos de cca. 90 pana la 300 lumeni. Corpurile de iluminat pentru care am optat au o durata de viata de 100.000 ore cu L70 la 50.000 ore si un flux luminos de 1800 lumeni.

Instalarea aplicii cu LED

Instalarea aplicii cu LED presupune conectarea le reteaua electrica, montarea ei cu 4 dibluri si demontarea/montarea dispersorului. Inainte de legarea ei la reteaua electrica trebuie sa va asigurati ca nu exista tensiune pe cablurile electrice, pentru a evita orice pericol de electrocutare sau accidente!

Teste aplica halogen vs. aplica cu LED-uri

Dupa instalarea aplicii s-a facut o lumina imensa in birou (nu glumesc)! Dupa ce am pornit aplica cu LED-uri, pur si simplu era mult mai multa lumina. Atat de multa lumina, incat dupa ce am pornit si aplica cu halogen, am inceput sa rad. Comparativ cu aplica cu LED-uri, aplica cu halogen era o lumanare care mergea in van. Este pur si simplu alta viata! Cu aplica cu LED-uri nu numai ca am muuult mai multa lumina, dar imi creeaza un confort ridicat pentru ca iluminatul se apropie de cel natural si nu trebuie sa ma chinui sa citesc un document sau pe monitor un text.

aplica halogen 40W cu bec G9
Aplica halogen 40W cu bec G9
aplica leduri 20W
Aplica leduri 20W

Daca privim pozele, aparent zici ca nu este o diferenta majora. Insa daca ne uitam la suprafata laptop-ului pe care l-am fotografiat o sa observam cantitatea de lumina care cade pe acesta in cazul iluminatului cu halogen, respectiv cu LED-uri.

iluminat cu halogen laptop
iluminat cu halogen laptop
iluminat cu led laptop
iluminat cu led laptop

Am fotografiat si un document text. In cazul iluminatului cu LED-uri textul este clar, iar daca ne raportam la iluminatul cu halogen textul este in ceata. De ce? Pentru ca fluxul luminos era prea mic pentru a capta o poza clara in cazul iluminatului cu halogen.

iluminat cu halogen document
iluminat cu halogen document
iluminat cu led document
iluminat cu leduri document

In final

Urmeaza sa montez si a II-a aplica cu LED-uri in birou, insa o voi face doar pentru design. Pentru ca, din teste, o aplica cu LED-uri de 20 W este suficienta pentru a lucra intr-un birou de 12 mp sau mai mic. O lampa cu bec halogen G9 40W, furnizeaza cca. 300 lumeni, lampa cu LED-uri din teste are 1800 lumeni.

Pretul aplicii cu LED este de 350 lei, iar al aplicii cu halogen este de apox. 230 lei. Am luat in calcul o utilizare medie a iluminatului in birou de 5 ore pe zi inmultit cu 365 de zile = 1825 ore utilizare/an. 1825 x 40W = 73000 W, in cazul iluminatului cu halogen. Iluminatul cu LED se reduce la jumatate, adica 36500 W. Dar in cazul meu, initial am avut doua aplice cu halogen care aveau un consum mediu anual de 146 KW, care acum s-a redus la 36,5 KW. Deci pe an o sa realizez o economie de 110 KW doar in camera de birou, adica aprox 44 lei.

Astfel diferenta de pret dintre aplica cu halogen si cea cu LED o amortizez in 2 ani si jumatate daca luam in calcul si pretul becurilor cu halogen pe care trebuie sa le schimb anual. Cu toate acestea, cel mai mare avantaj al iluminatului cu LED-uri este confortul pe care il aduce, iar acesta se mareste exponential datorita fluxului luminos, si al faptului ca eu nu o sa mai schimb in toata viata mea niciun bec cu halogen!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.