Posted on Leave a comment

Analist: peste 1500 de bitcoini se pierd zilnic, cca. 13 milioane de euro

litera volumetrica bitcoin

Timothy Peterson, analist specializat în criptomonede, susține că 1.500 de bitcoini se pierd în fiecare zi, ceea ce înseamnă că doar 14 milioane de BTC vor circula maxim la un moment dat. Cifra este în contradicție cu estimarea multor organizații, inclusiv Markets.bitcoin.com, care plasează volumul total de BTC la 18,5 milioane de monede.

Totuși, Peterson, care este managerul CAIA la Cane Island Alternative Advisors, argumentează afirmațiile lui, prin modul în care această pierdere medie zilnică depășește cei 900 de bitcoini care se minează (generează) în fiecare zi.

Mai mult, pentru a-și susține afirmația, Peterson subliniază o notă de cercetare publicată de organizația sa la începutul anului. În documentul cu cinci pagini, termenul „pierdut iremediabil” este introdus în lexiconul bitcoin.

Explicând termenul, nota de cercetare spune că bitcoinii iremediabil pierduți reprezintă fonduri sau „banii (care) au dispărut, nu mai fac parte din nicio economie”. Documentul adaugă că astfel de bitcoini „nu pot fi tranzacționați și costul recuperării depășește valoarea obținută în urma unei recuperării cu succes”.

Potrivit Bitcoin.com, „toate tranzacțiile cu bitcoini sunt ireversibile, deci nu există nicio modalitate de a inversa o tranzacție care a fost deja efectuată”. Într-adevăr, există numeroase cazuri de persoane care au pierdut sau au pierdut cheile private, pierzând astfel permanent accesul la fondurile lor. La începutul săptămânii, News.Bitcoin.com a publicat povestea unor hackerii care încearcă de ani de zile să spargă un portofel bitcoin despre care se crede că are 69.370 de criptomonede BTC – care nu pot fi accesate.

Între timp, după ce și-au argumentat cazul, echipa de la Cane Island Alternative Advisors spune că, pe baza propriei metodologii utilizate în cercetările anterioare, au putut estima că:

Din 2010, aproximativ 4% din Oferta disponibilă de bitcoin s-a pierdut în fiecare an. Aceasta plasează actualul volum de criptomonede BTC la aproximativ 13,9 milioane, mult sub cifra de 18,3 milioane estimată inițial. Aceasta înseamnă că aproximativ 28% din toți bitcoinii au fost iremediabil pierduți.

Pentru a-și susține afirmațiile, echipa de la Cane Island Alternative Advisors face referire la studii anterioare pe același subiect, mai întâi realizate de Ratliff în 2014 și Chainalysis în 2017. Studiul Cane Island Alternative Advisors a fost prezentat pe 16 aprilie 2020.

Între timp, unii bitcoineri l-au provocat pe Peterson după tweet-ul său din 14 septembrie despre scăderea criptomonedelor BTC. Alții, cum ar fi rabinul Bitcoin, au considerat că cifra de 1.500 de bitcoini care se pierd în fiecare zi este foarte mare.

Cu toate acestea, în răspunsul său, Peterson spune:

„(Raportul) Chainalysis, dacă faceți calculele, spune 1900 BTC pe zi în decembrie 2017. Numerele mele sunt mai conservatoare decât atât”.

Cu toate acestea, nota de cercetare nu oferă legături către raportul Chainalysis în cauză. Un alt utilizator de Twitter pune la îndoială concluziile cercetării, argumentând că „în 30 de ani toate cele 21 de milioane de bitcoini se vor pierde”.

În timp ce unii susțin că afirmațiile lui Peterson sunt o exagerare, există un acord conform căruia cifra reală a bitcoinilor aflați vreodată în circulație ar putea fi mai mică, decât cele 18,5 milioane care se vehiculează de mai mulți specialiști.

Dacă doriți să cumpărați bitcoin sau ethereum vă recomand Binance.com

Sursa: news.bitcoin.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.