Probleme uzuale pentru centrala pe gaz Viessmann Vitopend 100

centrala viessmann vitopend 100

Centrala pe gaz sau GPL Viessmann Vitopend 100 este probabil cea mai ieftină centrală de la compania germană.

Cu toate acestea, este o centrala bună, pe care am testat-o aproape 10 ani. La prima centrală, după 3 ani de funcționare s-a defectat placa electronică, din cauza căderilor de tensiune. Înlocuirea plăcii a costa cca. 1000 lei, destul de mult. Poate, dacă o duceam la un electronist o repara cu 100 – 200 lei.

Trecând mai departe la a II-a centrală Viessmann Vitopend 100, după 7 ani de utilizare centrala nu mai funcționează brusc. Pana se datorează unei erori la presostatul de aer. Evident am chemat o companie specializată care să constate  problema. Ulterior să-mi spună costurile reparației. Diagnosticul dat de specialiști – a fost o problemă la contactele suflantei care “aruncă” aerul ars pe “hornul” centralei. Practic, contactele de pe placa electronică s-au oxidat. Însă, după ce am mișcat (du-te, vino) mufele care asigură alimentarea suflantei și mufa de pe placa electronică, centrala a revenit la funcționarea ei normală.

Specialiști spun că, centrala a va mai funcționa cca. 1 an, după care trebuie să schimb placa electronică sau să o repare cu cca. 250 lei. Desigur rămâne de văzut. Pe de altă parte, specialiști m-au amuzat mult, prin modul în care ei au reparat centrala. Adică, i-au aplicat niște lovituri de mama focului și centrala a început să funcționeze. Nu vreau să fac alte comentarii, dar consider că plimbarea mufelor în contactele lor este o soluție temporară, pentru a rezolva problema contactele oxidate.  Desigur, acestă ultimă soluție este mai elegantă, decât să folosești forța burtă.

Așadar, oxidarea contactelor este o problemă uzuală pe care o să o întâlnim în timp la centralele pe gaz, sau la alte dispozitive care stau într-un mediu cu umiditate ridicată și nu numai.

Articol actualizat în luna octombrie 2015.

Tot ce s-a făcut mai sus a fost temporar. Sursa problemei este la releu de pe placa electronică sau toate releele. Acum, placa stă înclinată la un unghi de aproximativ 15 grade și centrala funcționează. Schimbarea releelor fiind o necesitate! Revin, să vedem cât costă schimbarea releelor la un electronist…

placa electronica viessmann

Placa electronică

ventilator sau suflanta viessmann
Suflanta

cazan gaz fara capac viessmann

22 Comments

 1. Si eu am aceiasi problema, presostatul functioneaza ok, ventilatorul are ceva joc in bucsi (e normal dupa 8 ani) dar nu are de a face cu presiunea aerului, la ce tensiune se alimenteaza releele si ce cod(configuratie de pini) au?

 2. s-a rezolvat, pana la urma am demontat placa, am facut poza la relee si m-am dus la un magazin unde le-am gasit pe toate 4, m-au costat 44 de lei. dupa ce le-am schimbat, releul de la ventilator l-am crapat ca sa-i vad contactele, erau praf, ma mir ca a mers pana acum.

 3. Salut, am si eu o centrala viessman vitopend 100, 31 kw. La aprox 1an de la punerea in functiune a inceput sa “bubuie” (o singura data) la cateva minute dupa ce se opreste din functionare pt caldura (la apa calda menajera totul este ok). Stiti ceva de aceasta problema? Serviceul romstal a venit de cateva ori, au si luat-o pt teste cateva zile (la ei nu au fost probkeme) dar nu i-au dat de cap.

 4. Salut. Am o problema si eu cu centrala. de circa o saptamana a inceput sa intre in avarie. Mai exact daca in timp ce functioneaza caldura dau drumul la apa calda in scurt timp nu mai functioneaza nimic. ii dau reset si opresc caldura pentru a functiona doar apa calda. Mai nou daca merge apa la dus si in acelas timp dau sa folosesc apa calda la bucatarie intra in avarie. Ce ar putea fi? Multumesc anticipat

 5. buna am o problema cu centrala termica e montata de 3 luni pana acu a fuctionat foarte bine de 2 zile nu mai merge apa calda cand deschid robinetup pt apa calda centrala porneste apare flacara ca fuctioneaza iar dupa 2,3,4 secunde se opreste flacara dispare de pe dispplei apa curge in continu si astept vreo 2,3 secunde apare flacara din nou si tot asa face mereu se stinge se aprinde iar pe agentu termic merge fara probleme fuctioneaza normal am incercat sa dau restart dar nimik nu fuctioneaza restartu am rotit butonu pana la capat si lam invartit inapoi si nu se intampla nimik e ca si cum nas umbla la buton am c.t. wiessman vitopen100 cu displai

 6. Buna seara. Am o centrala de ka Wissmann 100 vitodens kombi de 35kw. E prima luna in care functionez cu ea…su am un consum de 25mc/gaz pe zi. Merge intruna..pauze f mici. Tempe in calorifere este setata la 55-60. Pe 360mc/gaz consumati in 10zile factura a fost de 678lei. E normal? Nu e prea mult. Stau la casa uar suprafata incalzita este de 170m/patrati. Mulrumesc. Ma poatd ajuta cuneva cu rasp.

  • Bună seara. Nu sunt specialist, dar cred că centrala dvs. ar trebui sa fie setata sa mearga pana la 70 grade Celsius in calorifere (desi nu e obligatoriu), sa aveti un termostat care sa o opreasca cand temperatura ajunge in casa la 21 ori 22 grade Celsius. Sau poate ca, casa dvs. nu este izolata si are pierderi mari si atunci este firesc sa mearga centrala asa de mult. Aveti termostat de ambianta/ camera?

  • Buna seara. Pe ecran centralei vitodens 100/35kw apare F4 ,imi puteti spune ce inseamna? Mentionez faptul ca am achimbat priza in care era centrala
   Podibil sa fi schimbat firele. Are legatura cu polaritatea.? Ce pot face?
   Multumesc

   • Eroare f4… asta înseamnă că sunt probleme la aprindere electrozi sau arzător înfundat… veti desfunda arzatorul curatandu- l in zona electrozilor cu o sarmulita…

  • Buna ziua,
   Stiu ca raspunsul e tardiv dar fiind posesor de centrala similara si cu casa de 168 mp(parter+mansarda) cred ca acest consum arfi echivalentul pentru mine a avea temperatura 27-28 C in casa. Eu merg pe un termostat ambiental setat la 22,5 C si in ceamai friguroasa luna din 2017 am consumat max. 209 m3de gaz, media fiind de 135 m3 lunar(medie pe lunile noiembrie -martie). Casa este izolata exterior cu polistiren de 15 cm.

 7. Buna ziua,
  Am o centrala wisman vitopend 100, de aprpximativ o luna pompa de circulare apa, merge aproape continuu; care ar fi problema si cum se poate rezolva

  • Veti resetat centrală dând ambele indicatoare/ butoane la maximum…atat cel de apă caldă cât și cel de căldură…

 8. Mi-a schimbat releul ce actioneaza pompa de apa si dupa o zi acelasi defect; nu merge pompa de apa. Ce ar mai putea fi ?

 9. Buna ziua, am o centrala de apartament Wiessman Viotopend 100.
  Centrala merge bine in general, dar iarna cand porneste caldura pentru calorifere si dau
  drumul la apa calda, fie la baie, fie in bucatarie, un sunet ca de trompeta
  de copil incepe sa sune ?? Dupa nenumarate opriri/porniri ale robinetului
  sunetul se opreste. Cand nu folosesc caldura zgomotul dispare.
  Va rog, dati-mi un sfat,…..multumesc,…sp

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


÷ 1 = 9

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.