2017 a fost anul bitcoinului, 2018 va fi al ethereumului

Ca un investitor de cursă lungă în bitcoin și criptomonede, 2017 a fost remarcabil. Dar este important să ne amintim, că acesta este doar începutul.

În ciuda evaluărilor, protocoalele majore rămân în urmă atunci când trebuie să furnizeze valoare utilizatorilor. Bitcoinul are comisioane mari și timpi lenți de tranzacționare ceea ce il face incompatibil pentru plăți – este o glumă să cheltuiești aceleiași taxe dacă cumperi o cafea sau trimiți 100.000 $, iar promisiunea unor soluții de scalare cum ar fi Rețeaua Lightning nu a fost îndeplinită.

Deși nu se duce lipsă de credincioși vechi și noi pentru a menține “distracția”, însă cu toate că o mulțime de dezvoltatori lucrează pentru a crea versiuni mai bune ale rețelei de bitcoin, eu pariez monezile mele pe o alternativă mai flexibilă.

Ușa este larg deschisă pentru rețelele blockchain care folosesc contracte inteligente, cum ar fi ethereum, și cred că potențialul lor piață este acest plus (integrarea contractelor inteligente). Platformele ca și ethereum, sunt un sistem de operare pentru  sistem economic descentralizat.

Aceste platforme devin motorul aplicațiilor!

O comparație

Gândiți-vă la bitcoin ca și la DOS și ethereum ca Windows sau Mac OS. Nu este nimic în neregulă cu DOS. A venit primul și a fost o parte esențială a succesului computerului.

Noi, cei în vârstă am crescut pe DOS, dar computerele au devenit importante atunci când a apărut Windows și Mac OS. DOS este dificil de învățat, dificil de programat și sunt puține aplicații pe care le-a rulat vreodată. Windows și Mac OS suportă și încurajează aplicațiile care urmează să fie construite și sunt, în cele din urmă, mai ușor de utilizat de către utilizatori.

Ethereum este ca Windows și Mac OS, și ca rezultat, dezvoltatorii creează aplicații cu miile pentru acesta.

Se simte ca boom-ul Internetului în 2000. Mii de companii noi se dezvoltă cu modele de afaceri extrem de inovatoare, însă se împiedică de regulilele invechite, dar se găsesc metode noi de finanțare a acestora. Majoritatea, cum ar fi Pets.com și Webvan, vor eșua. Dar unii vor fi următorul Amazon, eBay sau Google din blockchain.

Dar, cu stabilitatea dovedită și siguranța excepțională, dezvoltatorii lui Bitcoin nu merită respectul pe care îl implică prețul de răscumpărare?

N-aș sări cu un raspuns afirmativ. Ei sunt atât de rezistenți la schimbare, încât mai degrabă renunță la orice idee de a ajuta omul obișnuit. Hai să ne confruntăm cu asta, astăzi bitcoinul este un produs pentru un elitist care își poate permite taxele de tranzacție ridicate. De aceea, ei au ales calea către un punct mort.

O cale mai bună

Luna trecută a avut loc DevCon3, o conferință pentru dezvoltatori de ethereum, poate fi o dovada unei abordări contrastante.

Cu cei 2.000 de dezvoltatori care au participat, fiecare au plătit 1.000 de dolari plus cheltuieli, pentru a creste în mod colectiv limitele inovației de tip blockchain, viitorul lui ethereum pare sigur. Dar ce spune despre alte tehnologiile care încorporează  contractele inteligente?

Sigur, există câțiva pretendenți noi care afirmă că sunt ethereum 2.0 va integra contractele inteligente. Nimeni nu a demonstrat încă nimic, cum ar fi inovarea sau îmbunătățirea rapidă a ethereumului.

Totuși, ethereum a dat dovadă de o dedicație pentru inovație cu orice preț și o eficacitate care nu lasă nici o îndoială că va fi principala platformă pentru dezvoltarea aplicațiilor de tip blockchain pentru anii următori.

Tipii ăștia lucrează deja la confidențialitate și la scalare, ceea ce celelalte blockchainuri doar pot visa. Pentru mine, trebuie să evoluaezi sau mori. În 2018 și în continuare, tehnologiile în jurul lui ethereum și alte tehnologii vor continua să evolueze, iar aplicațiile puternice vor naștere la viitoarea tehnologiei.

Acest articol a fost scris de Jez San, CEO al FunFair Technologies, o platformă de cazinou care funcționează cu ethereum. Este un susținător vocal și critic al tehnologiilor de tip blockchain, San a fost, de asemenea, un pionier în jocurile 3D în timp real.

Sursa articolului este coindesk.com.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.