FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Facturi prea umflate la Electrica?  (Read 2508 times)

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Facturi prea umflate la Electrica?
« on: June 21, 2014, 03:41:25 AM »

De citiva ani incoace facturile de la curent vin (cel putin in cazul meu) in felul urmator: intr-o luna e "Estimat 1", in urmatoarea luna e "Estimat 2" iar in a treia luna e "Regularizare". Pina nu demult aveam cam intre 20 si 30 RON de plata in fiecare luna, indiferent ca era vorba de estimare sau regularizare. Insa recent, mi-a venit 30 si ceva RON in ambele luni de estimare, iar la regularizare am primit o factura pe care figura fabuloasa suma de nu mai putin de 97 RON!  :o Ce mai, aproape un milion! Am cascat ochii mari, deoarece nu puteam intelege de unde pina unde au scos respectiva cifra. Am fost la ei sa ii intreb daca nu cumva e vreo greseala, mi-au spus sa citesc contorul, m-am intors acasa si l-am citit, dupa care am revenit la ei si cum nu admiteau cu nici un chip sa ma lase sa fac o reclamatie sau macar un fel de cerere de recalculare a consumului, am cerut sa discut cu un superior. Mi-au spus sa ma duc la sediul lor central. Am mers acolo, insa tot fara succes: mi-au spus sa imi verific contorul in felul urmator: sa scot din priza orice aparat, dupa care sa ma uit sa observ daca contorul continua sa se invirta, caz in care inseamna ca contorul e intr-adevar defect si doar asa ar putea trimite pe cineva sa il repare pe gratis. Altfel, trebuie sa platesc verificarea contorului eu insumi, adica nu mai putin de 150 RON, daca imi aduc bine aminte. Intr-un final, am renuntat sa ma mai stresez cu ei...

Acum, as dori sa stiu daca doar de la calculatorul meu cel nou, cu sursa mea Enermax de 450 W mi se trage consumul asta gigantic, implicit factura buclucasa. Chiar asa de mult curent consuma sursa aceasta? Si Radeonul meu chiar asa de zdravan trage curent din sursa in timpul jocurilor?? E normala treaba asta? Pe vremea cind aveam vechiul PC - care avea o sursa no-name de 350 W - si tineam in medie cam 12 ore pe zi calculatorul deschis, am avut ani de-a rindul facturi mult mai mici!! Imi aduc aminte ca acum vreo 3 ani, intr-o iarna, am bagat radiatorul in priza mult si bine deoarece era foarte frig in casa, si mi-a venit o regularizare de 50 RON, fapt ce m-a bagat in sperieti la data respectiva! Atunci ce sa zic acum, la o factura de 100 RON?? Care ar fi explicatia? Una din urmatoarele trei: ori ma fura pe mine astia de la Electrica cu nesimtire, ori contorul meu o ia razna, ori Enermax-ul meu (mai ales din cauza Radeonului) maninca mult mai mult curent decit am anticipat eu initial. Ce sa cred? Adica sa fim sinceri: daca as fi avut un PC ultimul racnet, adica sa zicem un Intel i7 cu 8 GB RAM, doua Radeon R9 in Crossfire si o sursa Antec de 1200 W reali, PC cu care as fi jucat non-stop Crysis 3 sau jocuri de genul, atunci DA, as fi inteles ca consuma la curent de rupe, dar calculatorul meu actual nici macar nu se apropie de o asemenea configuratie, asa ca...??  :o
« Last Edit: June 21, 2014, 03:50:32 AM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #1 on: June 21, 2014, 07:06:53 PM »

"Am fost la ei sa ii intreb daca nu cumva e vreo greseala, mi-au spus sa citesc contorul, m-am intors acasa si l-am citit, dupa care am revenit la ei si cum nu admiteau cu nici un chip sa ma lase sa fac o reclamatie sau macar un fel de cerere de recalculare a consumului, am cerut sa discut cu un superior."

Daca citirea de pe factura nu coincide cu numarul de KW de pe contor, adica este o diferenta consistenta poti sa faci o reclamatie la protectia consumatorului.

Consumul calculatorului tau + monitor are o medie de cca. 250 - 350 W/h. O sa consider o medie de 12 ore pe zi (cum ai spus tu), cu un consum de 250W/ora, si 25 zile pe luna. Rezultatul este de cca. 33 lei in plus la factura fara sa i-au in considerare, becuri si alte dispozitive din casa. Deci consumul tau de energie electrica a crescut, datorita noului calculator, insa comparativ cu cel vechi, probabil cu 5 - 15 lei/luna in plus.

Nu ai cumva un alt aparat nou pe care il tii in priza?
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #2 on: June 21, 2014, 10:31:20 PM »

Citirea de pe contor era un pic mai mare fata de numarul de KW scris pe factura, dar faptul era explicabil, intrucit din data cind factura fusese elaborata si pina in data cind am citit contorul era o diferenta de citeva zile, timp in care folosisem, desigur, calculatorul, si chiar destul de mult. Iar respectiva diferenta de KW nu era suspect de mare...

Nu am nici un alt aparat electric in casa. N-am nici masina de spalat, nici cuptor cu microunde, nici prajitor de paine, nici storcator de fructe, nici aparat de aer conditionat, nici lampi de citit, nici ventilator si nici televizor macar. Casetofonul nu l-am mai folosit de nici nu mai stiu citi ani, probabil din facultate. Iar frigiderul nu l-am mai bagat in priza de peste 10 ani de zile, deoarece este stricat, efectiv sta in casa numai pe post de decor. Am radiatorul de care am pomenit, insa nu l-am mai folosit din iarna de acum citiva ani. Iar becurile nu le aprind mai deloc, dat fiind ca ziua stau mai mult pe afara, iar noaptea stau la calculator pe intuneric complet, fara nici un bec aprins, asa m-am obisnuit de ani de zile, si in plus, asa se si vede cel mai bine calitatea imaginii si in special a culorilor (in jocuri, de exemplu) pe monitor. Sint o pasare de noapte cind vine vorba de folosit calculatorul  :)

Totusi, ce crezi referitor la cifra pe care am avut-o de plata la regularizare? Nu e suspect de mare, dat fiind tot ce stii deja referitor la consumul noului meu PC si la cit de mult il folosesc?
« Last Edit: June 22, 2014, 12:00:05 AM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #3 on: June 22, 2014, 08:25:59 AM »

"Totusi, ce crezi referitor la cifra pe care am avut-o de plata la regularizare? Nu e suspect de mare, dat fiind tot ce stii deja referitor la consumul noului meu PC si la cit de mult il folosesc?"

Cum ai spus tu, ca plateai 30 de lei pe luna "pana nu demult". Sa presupunem cu noul calculator: ca adaugam 15 lei in plus in fiecare luna, iar costul final ar fi cu 45 de lei in plus la regularizare. Deci 30 + 45 lei = 75 lei la regularizare.

Iti schimb iti sugerez sa vezi in cat timp consumi 1 KW? Adica sa pornesti calculatorul si sa lucrezi cum lucrezi in mod normal, te duci la contor din cand in cand si vezi cate ore sunt necesare ca sa consumi 1KW sau 1000 W. Imparti cei 1000 W la numarul de ore necesare pentru a consuma acesta cantitate de energie si afli cat consuma calculatorul tau pe ora conform contorului tau. Si de acolo putem continua discutia. Daca consumul este dubios de mare, trebuie vazut daca intr-adevar contorul e problema sau calculatorul? Dar prima data sa aflam consumul calculatorului tau pe ora conform contorului pe care il ai instalat acasa.
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #4 on: July 06, 2014, 05:03:25 PM »

Da, am facut asta: am verificat cam cit consum intr-o noapte de stat la calculator. Cam intre 2 si 3 KW consum in vreo 10-12 ore. E mult? E putin? E normal?

PS: imi aduc aminte ca mi-a spus cineva de la Electrica ca nu trebuie sa depasesc 90 KW pe luna, acesta fiind consumul "standard" pentru mine. Cred ca e vorba de diferite tarife sau ceva de genul, deoarece mi-au spus ca tot ce depaseste 90 KW pe luna se taxeaza mult mai mult. E adevarat? Cum sta treaba cu tarifele lor? Sau ce vrea sa insemne acel consum de 90 KW pe luna pe care mi l-au recomandat sa nu-l depasesc?
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #5 on: July 11, 2014, 10:01:31 AM »

2 - 3 KW consum in 10 ore, inseamna ca, calculatorul tau are un consum mediu aproximativ de 250 W. Este normal avand in vedere configuratia calculatorului tau care este una performanta!

Cred ca asa e, daca depasesti 90KW se taxeaza mai mult fiecare KW care depaseste acest prag. Trebuie sa ma uit pe o factura.
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #6 on: July 17, 2014, 03:09:52 AM »

2 - 3 KW consum in 10 ore, inseamna ca, calculatorul tau are un consum mediu aproximativ de 250 W. Este normal avand in vedere configuratia calculatorului tau care este una performanta!

He he, mersi de compliment, dar sint constient de faptul ca PC-ul meu actual nu e cine stie ce performant. E desigur net superior fata de primul meu calculator (Celeron de 1,80 Ghz, 512 RAM, Radeon 9250) dar unul cu adevarat performant - avind in vedere ce se face in ziua de azi - ar fi cel pe care il descriam in primul meu post din acest topic:

Intel i7 cu 8 GB RAM, doua Radeon R9 in Crossfire si o sursa Antec de 1200 W reali

Oricum, am sa incep sa pun deoparte bani pentru viitoarea regularizare, nu vad sa am alta optiune, mai ales daca zici ca e normal acest consum. Daca as fi facut in iarna ce ma batea gindul - si anume sa cumpar acel Radeon X800 RX Club 3D cu 256 MB RAM pe 256 de biti - Radeon ce NU avea conectare separata la sursa, deci nu ar fi trebuit sa-mi cumpar Enermax-ul, atunci sursa Dell pe care o aveam si pe care scria "Maximum output power shall not exceed 230 W" n-ar fi consumat decit jumatate din cit consuma actualmente Enermax-ul meu din cauza Radeonului x1950 Pro? Si inca ceva: din moment ce Radeonul consuma cel mai mult curent atunci cind intra in full-load, inseamna ca cu cit joc mai mult, cu atit consum mai mult curent? Adica daca stau numai si ascult muzica nu ''trage'' Radeonul atita curent? Trei ore de maraton gameristic imi consuma mai mult curent decit 3 ore de auditie muzicala?
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Facturi prea umflate la Electrica?
« Reply #7 on: July 17, 2014, 11:40:36 AM »

nu am idee acum cat consuma Radeon X800 RX Club 3D cu 256 MB RAM pe 256 de biti, insa din ce am citit are nevoie de o sursa de cel putin 350 W, si atunci tot trebuia sa schimbi sursa, nu puteai sa mergi cu cea de 230 W.

"Si inca ceva: din moment ce Radeonul consuma cel mai mult curent atunci cind intra in full-load, inseamna ca cu cit joc mai mult, cu atit consum mai mult curent?"

Da asa este.

"Adica daca stau numai si ascult muzica nu ''trage'' Radeonul atita curent? Trei ore de maraton gameristic imi consuma mai mult curent decit 3 ore de auditie muzicala?"

Daca asculti muzica si citesti un document consuma minimul necesar, daca te joci cosuma teoretic maxim, spun teoretic ca depinde de mai multi factori.

Va trebui sa fac un test de consum al calculatorului meu sa vedem cat consuma un calculator daca lucrezi in mod normal (nu te joci).
Logged