FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Setari video in jocuri si efectele lor  (Read 5469 times)

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Setari video in jocuri si efectele lor
« on: February 25, 2014, 03:54:44 PM »

Saltul de la fosta mea placa video (Radeon 9250, 128 MB, 64 biti, AGP 4X) la actualul Sapphire x1950 Pro (ale carui specificatii le stii din thread-ul ei) a fost unul urias pentru mine. In sfirsit pot juca fara rezerve o gramada de jocuri despre care pe vremuri doar citeam in reviste, auzeam de la prieteni si visam la ele. (Fac aici o mica paranteza de natura personala si incarcata de amaraciune: desigur ca, vorba lui Heine, linga fiecare iesle in care se naste un Mintuitor se afla si un bou care rumega, adica in cazul meu, s-au gasit citiva - ''domnul'' de la Bene, de exemplu - care sa imi ia noua placa video (si valoarea ei) peste picior, azvirlind cu noroi peste ea, catalogind-o drept ''slaba'', ''prea scumpa'', ''foarte veche'', ''tehnologie arhaica'', etc. Asa e viata! Oamenii acestia mai mult ca sigur ca nu au trait ca mine, cu acel Radeon 9250 timp de peste 8 ani de zile, pus intr-un PC prapadit (Celeron 1,80 Ghz, socket 478 cu 512 RAM) care numai de muzica, filme si clipuri mai era bun, cel mult jocuri simple 2D gen Bankshot Billiards Deluxe, Sven (stiu, stiu!  ;D ) sau jocuri 3D din ciclul "Oldies but Goldies'' gen Blood 2 - The Chosen, Unreal Tournament (din 1999), Return to Castle Wolfenstein, Call of Duty 1, Kiss Psycho Circus, Stars Wars Racer, Need for Speed Porsche Unleashed si inca citeva. Pentru unii doar ce e ultima aparitie e bun, performant, valoros, etc, chiar si atunci cind placa respectiva are doar 64 de biti. Ca doara are 2 GB memorie, trebuie sa fie bune, ''...e HD dom-le, ce stii d-ta...!'' Puteam, de exemplu, sa imi cumpar acest Radeon:

http://mercador.ro/oferta/placa-video-radeon-x800rx-max-club-3d-256mb-256-bits-ddr-3-ID17ov9.html#d6dc4b24a0

care nici nu necesita alimentare separata la sursa si implicit nici n-ar fi trebuit sa cumpar o sursa noua de la bun inceput (!), plus ca discutasem prin mesaje pe Mercador cu baiatul care o vinde si eram 90% hotarit intr-un timp sa o achizitionez. INSA! Am dorit o nu o placa buna (si cred ca nu gresesc cind afirm ca aceasta placa ar fi fost cit se poate de buna pentru absolut toate jocurile pe care le voi descrie mai jos), ci una SPLENDIDA, una care sa fie efectiv intr-o alta clasa/liga decit x800 RX, chiar daca ar fi trebuit sa mai cumpar si o sursa noua pentru ea - cheltuiala pe care cu mare greutate si cu sacrificii am facut-o... Si revenind la deviatiile de ultima generatie, observ un fapt ce e si mai grav: anume ca multi asa pun problema si cind vine vorba de jocuri, nu doar de piese hardware! Ce conteaza ca sint infernal de prost optimizate - prima mea mare critica la adresa a ceea ce se face azi in industria gaming-ului, au storyline oligofren sau inexistent, implicit feeling-ul gameplay-ului e mai degraba unul negativ si... lista ar putea continua. In fine, poate m-am intins prea mult, sa revin la subiectul thread-ului.)

Ideea e ca acum am la dispozitie o gramada de setari video pe care nu prea stiu cum sa le folosesc. As dori sa stiu cit mai exact si cit mai complet ce este anti-alising, anisotropic, ce implicatii au in jocuri, cum afecteaza/imbunatatesc grafica unui joc, pina unde le pot ''umfla'' fara sa overclockez placa... si tot ce e legat de acest subiect. Plus sint foarte curios sa aflu care e treaba cu acel ''vertical sync'' pe care odata bifat (in Doom 3, de exemplu) imi cam incetineste jocul si nici nu vad vreo imbunatatire calitativa, dar odata debifat, pot sa pun setarile grafice pe Ultra High si nu sacadeaza nici de-a naibii  :D Daca pot divaga iar un pic: in Far Cry la fel, cu Intel-ul onboard nu vedeam la inceputul jocului decit niste umbre aleatorii intr-un cadru scaldat in alb, asa ca de ''razbunare''  ;D am pus setarile pe Ultra High si... nu mai era mult pina sa-mi dea lacrimile. Nu glumesc! Am tot auzit pe vremuri ca jocul acesta a avut la vremea lui o grafica de a rupt gura tirgului, acum vad ca toti care au spus asta chiar nu au mintit!

Am terminat deja Call of Duty 2 si pot spune ca sint foarte impresionat atit de jocul in sine (eu toata viata am fost fascinat de al Doilea Razboi Mondial, asa ca in cazul meu se explica) cit si de grafica, care este - din cite mi s-a parut mie - un pic superioara fata de Call of Duty 1. Splendide jocuri, amindoua! Am inceput sa joc si Doom 3 si Chronicles of Riddick si desi observ cit se poate de limpede ca sint concepute cu un alt motor grafic, n-as putea spune care e superior, ambele reprezinta adevarate miraje grafice  8)

Mentionez ca nu joc nici un joc la rezolutie mai mare decit rezolutia desktop-ului (adica 1024x768) insa la capitolul efecte/setari imi cam place sa le umflu si sa observ rezultatul. Sint oarecum ageamiu in acest domeniu din moment ce nu sint si nici n-am fost vreodata gamer, cel putin nu ma consider, asa ca orice mentiuni, precizari, lamurire, explicatii, recomandari, indrumari etc din experienta celor mai batrini in domeniu e cit se poate de binevenita.
« Last Edit: February 25, 2014, 04:25:41 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #1 on: February 25, 2014, 07:53:49 PM »

O sa raspund pe parti:

"Saltul de la fosta mea placa video (Radeon 9250, 128 MB, 64 biti, AGP 4X) la actualul Sapphire x1950 Pro (ale carui specificatii le stii din thread-ul ei) a fost unul urias pentru mine. In sfirsit pot juca fara rezerve o gramada de jocuri despre care pe vremuri doar citeam in reviste, auzeam de la prieteni si visam la ele. (Fac aici o mica paranteza de natura personala si incarcata de amaraciune: desigur ca, vorba lui Heine, linga fiecare iesle in care se naste un Mintuitor se afla si un bou care rumega, adica in cazul meu, s-au gasit citiva - ''domnul'' de la Bene, de exemplu - care sa imi ia noua placa video (si valoarea ei) peste picior, azvirlind cu noroi peste ea, catalogind-o drept ''slaba'', ''prea scumpa'', ''foarte veche'', ''tehnologie arhaica'', etc. Asa e viata! Oamenii acestia mai mult ca sigur ca nu au trait ca mine, cu acel Radeon 9250 timp de peste 8 ani de zile, pus intr-un PC prapadit (Celeron 1,80 Ghz, socket 478 cu 512 RAM) care numai de muzica, filme si clipuri mai era bun, cel mult jocuri simple 2D gen Bankshot Billiards Deluxe, Sven (stiu, stiu!  ;D ) sau jocuri 3D din ciclul "Oldies but Goldies'' gen Blood 2 - The Chosen, Unreal Tournament (din 1999), Return to Castle Wolfenstein, Call of Duty 1, Kiss Psycho Circus, Stars Wars Racer, Need for Speed Porsche Unleashed si inca citeva. Pentru unii doar ce e ultima aparitie e bun, performant, valoros, etc, chiar si atunci cind placa respectiva are doar 64 de biti. "

Din pacate unii se pricep sa jigneasca, nu poti sa faci nimic, nu prea poti schimba acest curs. Uneori ne dorim mai mult decat putem duce. Si de multe ori primim, dar degeaba... Am scris editoriale in acest sens. Eu ma bucur ca ti-ai gasit placa video pe care ti-o doreai, si vreau sa iti spun ca si in ziua de azi lumea isi cumpara laptop-uri noi care nu au o placa video cu performanta ca si a lui x1950 Pro. Deci aceasta placa video va sta in picioare pentru mult timp!

Referitor la jocuri, ce sa iti spun, eu ma joc Black Tiger, un joc din anii '80 si vreau sa iti spun ca imi produce emotie de fiecare data cand il joc. Important este sa te joci ce iti place, nu ce spun altii sau ce considera ei ca este bun. In viata este important cat poti sa faci ceea ce iti place, nu trebuie sa te ghidezi dupa x sau y sau dupa noile tendinte. Nu zic poate ca noile jocuri sunt frumoase au grafica, dar daca un joc mi-e nu imi produce emotie este = cu zero. Adica o fii frumos, o fii minunat, o avea cea mai buna grafica a momentului, dar daca te plictisesti in 5 minute inseamna ca dezvoltatorii lui au dat gres. Spre exemplu, eu sunt mare jucator de Warcraft III, dar cu toate acestea WOW nu m-a atras cu nimic, cu toate ca era/este laudat la greu... Da, ar fi multe de spus...
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #2 on: February 25, 2014, 08:12:46 PM »

"Ideea e ca acum am la dispozitie o gramada de setari video pe care nu prea stiu cum sa le folosesc. As dori sa stiu cit mai exact si cit mai complet ce este anti-alising,"


Anti-aliasing nu face decat sa imbunatateasca calitatea imaginii sa o rotunjeasca, adica obiectele patratose de pe ecran devin mai rotunjite, mai frumoase, mai precise. Desigur s-ar putea in unele jocuri sa nu observi diferente mari cu anti-aliasing. Dar anti-aliasing consuma multe resurse desi la rezolutia de 1024 x 768 nu ar trebui sa ai probleme, adica sa iti sacadeze imaginea in jocuri cand setezi anti-aliasing-ul, depinde si ce factor de corectie aplici 2x, 4x etc.

Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #3 on: February 25, 2014, 09:09:19 PM »

"anisotropic"

Filtrul "anisotropic" reduce efectul de ceata din imaginiile jocurilor, iar detaliile in unghiuri devin mai clare. Spre exemplu, o filmare de aproape se vede clar, dar cand te uiti in departare se vede in ceata, "anisotropic" > "iti pune ochelari" si vezi mai bine si la departare.

In functie de mai multe criterii este posibil ca flltru Anti-aliasing sa nu mearga deodata cu filtru anisotropic, deci este posibil sa optezi pentru doar unul dintre cele doua!

Mai simplu. Eu port ochelari pentru vederea la distanta, daca ii dau jos obiectele aflate in apropiere (pana in 20 - 30 cm) le vad perfect, in schimb obiectele aflate la 70 de cm distanta le vad putin in ceata, daca obiectele sunt la o departare mai mare ceata devine mai densa :(
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #4 on: February 25, 2014, 09:25:14 PM »

"Ideea e ca acum am la dispozitie o gramada de setari video pe care nu prea stiu cum sa le folosesc. As dori sa stiu cit mai exact si cit mai complet ce este anti-alising, anisotropic, ce implicatii au in jocuri, cum afecteaza/imbunatatesc grafica unui joc, pina unde le pot ''umfla'' fara sa overclockez placa..."

In principiu poti sa le incerci si sa vezi ce imbunatatiri iti aduc, dar nu ar trebui sa iti afecteze foarte mult performanta in jocuri daca tu folosesti rezolutia 1024 x 768. Adica daca iti sacadeaza imaginea video in jocuri, atunci trebuie sa reduci ori anti-alising ori anisotropic. Daca nu ai probleme, nu sacadeaza, poti folosit toate setarile pe maxim, nu o sa iti afecteze placa video, iar daca se incalzeste cu cateva grade Clesius in plus nu este nicio problema, doar sa nu depaseasca 70 de grade Celsius, asa imi aduc aminte ca ti-am recomandat pentru placa ta video.

« Last Edit: February 25, 2014, 09:34:43 PM by dorel_puchianu »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #5 on: February 25, 2014, 09:30:21 PM »

"sint foarte curios sa aflu care e treaba cu acel ''vertical sync'' pe care odata bifat (in Doom 3, de exemplu) imi cam incetineste jocul si nici nu vad vreo imbunatatire calitativa, dar odata debifat, pot sa pun setarile grafice pe Ultra High si nu sacadeaza nici de-a naibii  :D "

Imi aduc aminte ca am setat si eu ''vertical sync'' si intr-adevar mergea mai incet jocul respectiv, dar daca nu vezi nicio imbunatatire grafica nu are rost sa-l setezi, sincer nu stiu la ce foloseste ''vertical sync''.

Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #6 on: February 25, 2014, 09:32:53 PM »

"Daca pot divaga iar un pic: in Far Cry la fel, cu Intel-ul onboard nu vedeam la inceputul jocului decit niste umbre aleatorii intr-un cadru scaldat in alb, asa ca de ''razbunare''  ;D am pus setarile pe Ultra High si... nu mai era mult pina sa-mi dea lacrimile. Nu glumesc! Am tot auzit pe vremuri ca jocul acesta a avut la vremea lui o grafica de a rupt gura tirgului, acum vad ca toti care au spus asta chiar nu au mintit!"

Far Cry il foloseam doar in teste, nu le-am jucat efectiv, probabil nu m-a atras, gusturile nu se discuta :)
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #7 on: February 25, 2014, 11:10:17 PM »

Daca nu ai probleme, nu sacadeaza, poti folosit toate setarile pe maxim, nu o sa iti afecteze placa video, iar daca se incalzeste cu cateva grade Clesius in plus nu este nicio problema, doar sa nu depaseasca 70 de grade Celsius, asa imi aduc aminte ca ti-am recomandat pentru placa ta video.

Hmm... daca imi aduc bine aminte, cred totusi ca a depasit de citeva ori 70 de grade Celsius, nu mai stiu exact...

Totusi, un fapt oarecum interesant a fost acela ca ieri seara am pornit GPU-Z si apoi am inceput sa joc Chronicles of Riddick, voiam sa pun pauza la joc si sa ies in desktop ca sa ma uit la temperatura raportata de program - stiind ca acest joc are o grafica exceptionala, ma gindeam ca poate solicita zdravan Radeonul si eram curios sa vad cu cit - iar dupa ce am facut asta, la vreo citeva minute, calculatorul mi s-a blocat in mod inexplicabil, n-a mai raspuns la comenzi si a trebuit sa il inchid si sa il deschid din nou, pentru ca nu are buton de reset. Dupa care am inceput iar sa joc acelasi joc insa fara GPU-Z pornit si n-am mai patit nimic, nu s-a mai blocat. Poate a avut vreo legatura, poate nu. Ce crezi?
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #8 on: February 25, 2014, 11:15:10 PM »

Far Cry il foloseam doar in teste, nu le-am jucat efectiv, probabil nu m-a atras, gusturile nu se discuta :)

Pe mine m-a facut praf grafica jocului, recunosc, insa grafica e una si atmosfera gameplay-ului e alta. Exista multe jocuri care au o grafica superba, insa storyline-ul si feeling-ul ma lasa chiar rece, exemplele cele mai bune fiind jocurile noi.

Absolut, gusturile sint ca ordinele (la armata): nu se discuta, ci se executa :D De exemplu, Half-Life mi-a fost laudat pina peste poate, mai ales 2-ul, insa acum ca l-am incercat un pic, trebuie sa spun ca, cel putin deocamdata, m-a dezamagit destul de crunt...  :(
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #9 on: February 26, 2014, 07:38:54 PM »

Far Cry il foloseam doar in teste, nu le-am jucat efectiv, probabil nu m-a atras, gusturile nu se discuta :)

Pe mine m-a facut praf grafica jocului, recunosc, insa grafica e una si atmosfera gameplay-ului e alta. Exista multe jocuri care au o grafica superba, insa storyline-ul si feeling-ul ma lasa chiar rece, exemplele cele mai bune fiind jocurile noi.

Absolut, gusturile sint ca ordinele (la armata): nu se discuta, ci se executa :D De exemplu, Half-Life mi-a fost laudat pina peste poate, mai ales 2-ul, insa acum ca l-am incercat un pic, trebuie sa spun ca, cel putin deocamdata, m-a dezamagit destul de crunt...  :(

Probabil procesorul s-a incalzit prea tare sau chipsetul, sau poate placa video a depasit cu mult 70 de grade Celsius si atunci de aceea s-a blocat. Practic ar trebui sa monitorizezi toate componentele, ca sa vezi unde e problema. Dar ai incercat cu Rivatuner sa maresti viteza ventilatorului la placa video?
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #10 on: February 26, 2014, 08:51:41 PM »

Sau poate a fost o eroare de XP, ca am mai patit asa. Ma foarte indoiesc ca de la sursa de tensiune a pornit problema  :o

Daca ar fi fost de la supraincalzirea Radeonului, cred ca mai degraba ar fi dat restart, nu ar fi inghetat si n-ar mai fi raspuns la nici un fel de comenzi. De regula, cind se intimpla din astea, e vina hard disk-ului, nu? Am patit pe vremuri (prin 2006) ca mi-a inghetat tot asa in timp ce ma uitam la un film si n-a mai raspuns la comenzi deloc, iar mai apoi refuza sa porneasca XP-ul. Am chemat un prieten sa vada si problema era ca iesise o mufa molex din hard, sau nu era conectata bine, si de aceea facuse beleaua aceea...

Acum ma apuc sa caut programul Rivatuner  ;)
« Last Edit: February 26, 2014, 08:54:52 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Setari video in jocuri si efectele lor
« Reply #11 on: February 28, 2014, 07:37:00 PM »

Pe de alta o problema generala care apare la placile video vechi cat si la procesoare, este pasta dintre ventilator/radiator si procesor grafic sau procesor. Recomand ca aceasta pasta sa se schimbe o data la 3 ani! Pasta respectiva cu timpul se intareste si isi pierde mult din proprietati si te trezesti ca procesorul sau procesorul grafic se incalzeste destul de tare.
Logged