FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Hard Disk IDE da eroare la repartitionare  (Read 1401 times)

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Hard Disk IDE da eroare la repartitionare
« on: February 17, 2014, 11:19:40 AM »

M-am apucat dis-de-dimineata sa testez Celeronul pe care l-am pus la vinzare pe Mercador, desi domnul respectiv/clientul nu m-a sunat in weekend, dupa cum discutasem initial cind mi-a telefonat prima oara. Hardul de 160 GB pe IDE - care scoate ocazional acele sunete/ciraituri - statea in DELL, deoarece are toate datele esentiale pentru mine (muzica, videoclipuri, poze etc), iar in Celeronul pus la vinzare bagasem celalalt hard de 160 GB, tot IDE, care statuse multi ani in vechiul PC cu Celeron de 1,80 Ghz. Planuisem sa procedez in felul urmator: sa formatez vechiul hard IDE (din Celeronul de 1,80 Ghz) si sa unesc partitiile, dupa care sa copiez pe el toate datele din celalalt hard IDE si sa il pun in DELL, pentru ca la final sa pun hardul cu datele esentiale inapoi in Celeronul pus la vinzare, unde ii era de fapt locul. Intai am incercat sa conectez vechiul hard IDE (cel pe care planuiam sa il repartitionez si sa il formatez) in DELL, sa stea in locul DVD writerului, ma gindeam ca si daca in acest fel calculatorul DELL va contine 3 harduri, nu are ce problema sa fie, barem macar pina termin operatiunea de formatare si unire de partitii. Insa odata ce am facut asta, problemele au inceput sa curga: in primul rind a refuzat sa mai vada celalalt hard IDE (cel cu datele), pe hardul nou-introdus nici atit nu il recunostea, si oricit am incercat, n-am reusit sa-l fac sa detecteze altceva decit hardul pe SATA - de pe care boota windows-ul. Atunci am hotarit sa scot din DELL hardul IDE cu datele esentiale, sa-l bag in Celeronul pus la vinzare, sa bootez de pe el, si sa conectez ulterior hardul pe care doream sa il formatez. Adica sa efectuez aceeasi operatie care nu mi-a reusit cu DELL-ul, insa in PC-ul cu Celeronul pus la vinzare. Aici a mai mers cit de cit treaba, in sensul ca ma tinea windows-ul la bootare mult si bine pina sa intre desktop-ul si mai imi scria si ca al doilea hard are status BAD (sau ceva de genul) inainte sa intre XP-ul, apoi, odata ajuns in desktop, refuza de multe ori sa detecteze al doilea hard (cel pe care doream sa il repartitionez). Intr-un final, am reusit sa accesez hardul vechi, am sters toate datele de pe cele 2 partitii, apoi am pornit programul Partition Magic 8.0 si am incercat sa unesc partitiile dind comanda "Merge Partitions". S-a apucat sa faca operatiunea respectiva, insa in decursul ei mi-a aratat cel putin doua ferestre in care imi spunea ceva de genul "error, crashing halt'' si ''too many errors, operation could not be completed''. Dupa care n-a mai vrut sa detecteze hardul cu pricina absolut deloc.

Ce s-a intimplat? De ce a dat erori? Mai e bun de ceva acel hard in cauza sau e compromis/stricat definitiv? Pot sa dezactivez anuntul?

PS: eventual sa modific anuntul si sa il vind fara hard?
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Hard Disk IDE da eroare la repartitionare
« Reply #1 on: February 17, 2014, 08:28:12 PM »

Ai setat corespunzator master si slave? Daca da, incearca sa folosesti PQ Magic numai cu hard discul 160 GB, ruleaza PQ Magic de pe un CD.
« Last Edit: February 17, 2014, 08:37:25 PM by dorel_puchianu »
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Hard Disk IDE da eroare la repartitionare
« Reply #2 on: February 19, 2014, 12:14:44 PM »

Sincer, nu stiu daca am setat corespunzator Master si Slave, niciodata nu m-am priceput prea bine la treaba asta, desi am auzit de ea. Si daca as incerca sa rulez Partition Magic de pe un CD, sint satul pina in git sa tot mut calculatoarele si cablurile de la unul la altul... Daca a dat acele erori si ulterior n-a mai vrut sa il recunoasca, mai e bun de ceva hardul in cauza sau e deja ''copt''?  :(
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Hard Disk IDE da eroare la repartitionare
« Reply #3 on: February 25, 2014, 07:13:21 PM »

Faptul ca nu ai setat corespunzator master sau/si slave nu strica hard discul din punct de vedere fizic, datele se pot corupe/pierde. Pe de alta parte, un hard disc care se afla pe master trebuie pus obligatoriu la capatul superior al cablului IDE si ulterior hard discul slave la mufa urmatoare. Hard discul are un jumper, si pe hard disc sunt scrise instructiuniile de setare master, slave sau "cable select". "Cable select" se pune cand vrei sa selecteze automat salve sau master, dar nu recomand deloc sa se utlizeze aceasta optiune, am avut destul probleme si de multe ori nu a functionat bine. Eventual pui "cable select" cand mergi pe la prieteni si faci un schimb de date, insa doar atat. Pe termen lung sau daca trebuie sa partitionezi un hard disc trebuie sa setezi hard discul pe master si sa pui mufa IDE corespunzator (cum am spus mai sus) sau setezi hard discul pe slave si montezi cablul IDE corect (dar atunci pe acel cablu se afla doua hardiscuri, daca se afla unul si este montat ca si slave iarsi nu este corect, si normal ca o sa ai probleme, (pe de alta parte s-ar putea sa mearga)!).

"Daca a dat acele erori si ulterior n-a mai vrut sa il recunoasca, mai e bun de ceva hardul in cauza sau e deja ''copt''?"

Acum ar trebui sa montezi corect hard discul si sa vezi ce spune PQ Magic, si eventual sa-l partitionezi din nou. Teoretic hard discul ar trebui sa functioneze normal, nu ar trebui sa ai probleme.
Logged