FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune  (Read 7200 times)

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« on: February 05, 2014, 10:12:47 PM »

Insumind ce am postat in celelalte doua thread-uri (Dell Optiplex GX 620 si Sapphire Radeon x1950 Pro), as dori sa stiu de ce fel de sursa de tensiune voi avea nevoie pentru acest calculator. Adica una care sa fie de minim 500 W (OK, asta stiu deja) dar totusi, tinind cont de faptul ca acest Dell are carcasa BTX, nu ATX (ca majoritatea PC-urilor), as dori sa stiu daca pot exista incompatibilitati intre o sursa de tensiune anume si carcasa mea BTX.

Deocamdata m-am oprit la aceasta sursa, mi se pare destul de potrivita pentru ce am eu nevoie, atit la capitolul pret, cit si la capitolul putere, plus ca mai are si acel conector "PCI Express 6 pini'' pentru placa video. Insa se va potrivi oare aceasta sursa in interiorul carcasei mele BTX din moment ce scrie ca ea (sursa) e ATX:

http://www.it.bene.ro/componente/surse-segotep-atx-500wh_d45494.html
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #1 on: February 06, 2014, 07:03:52 PM »

Sincer nu am avut ocazia sa vad o carcasa BTX, am studiat fenomenul cand s-a lansat, dar nu am avut ocazia sa pun mana efectiv pe o carcasa BTX, sau pe o sursa de alimentare BTX. Teoretic sursa ATX se va potrivi in carcasa BTX, dar probabil va trebui sa faci unele modificari, posibil sa trebuiasca sa tai putin din carcasa BTX. Pe de alta parte, sursa ATX nu va dispune de o ventilatie corespunzatoare in carcasa BTX, pentru ca BTX-ul are un "airflow" diferit de carcasa ATX. Mai pe romaneste, fluxul aerului din carcasa BTX a fost proiect intr-un anume fel, pe cand in ATX altfel, deci si sursa pentru carcasa BTX ar trebui sa fie BTX. Totusi daca vorbim de companie locala, iti recomand sa mergi pana la ei cu carcasa ta BTX si sa incerci viitoare sursa ATX in carcasa ta BTX. Iar cei de la Bene ar trebui sa te ajute in acest sens. Sau mai simplu cumperi sursa, o incerci, si daca esti nemultumit o returnezi pe baza bonului fiscal, in aceeasi zi sau a doua zi. Dar sa te asiguri ca o poti returna, adica sa ii intrebi daca o poti returna daca nu se potriveste.

Legat de Sursa Segotep, aici o gasesit cu cca. 20 de lei mai ieftin:

http://www.mygarage.ro/teste-si-review-uri/169992-review-segotep-atx-500wh.html

Pretul acestei surse este mic, deci si ceea ce va oferi va fi la un nivel mic din punct de vedere calitativ. De ce spun asta? Pentru a oferi calitate componenetele din interiorul sursei trebuie sa fie de calitate = pret mai mare invitabil.

Uite aici am gasit o sursa Cooler Master de 600 W, pretul este de 180 lei negociabil.

http://mercador.ro/oferta/sursa-cooler-master-ID1n8yF.html#57f0988a2f


Alta varianta FSP:

http://mercador.ro/oferta/vand-sursa-fsp-raider-ra-550-ID1qRdF.html#c60a03122a

Sau ENERMAX, 140 lei:

http://mercador.ro/oferta/vand-sursa-pc-enermax-450w-naxn-noua-sigilata-ID1ouxj.html#18b425c5db


Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #2 on: February 06, 2014, 07:06:42 PM »

Primul pas ar trebui sa verifici o sursa ATX de 500 W daca intra bine in carcasa BTX si daca are suficient aer sa "respire" in carcasa BTX
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #3 on: February 06, 2014, 07:10:25 PM »

Uite o alta alternativa interesanta de la Enermax. Si costa 100 lei. In general suresele Enermax, Cooler Master sunt mai scumpe. Pentru ca integreaza evident si compoenten de calitate, dar fiind la mana a II-a e normal sa le gasesti la un pret accesibil

http://mercador.ro/oferta/sursa-enermax-elt500awt-sli-500w-modulara-IDU3FP.html#81b9e17119
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #4 on: February 13, 2014, 07:47:44 PM »

Am primit ieri Radeonul, asa ca azi am fost la Bene cu gindul de a le spune situatia mea - carcasa mea BTX si sursa de care am nevoie pentru a tine tot sistemul, insa domnul din service mi-a spus ca acel Segotep pe care pusesem initial ochii nu are defel acei 500 W reali, doar  vreo 300 W, asa ca nu e deloc o solutie buna pentru mine, si mai rau decit atit, mi-a spus ca o sursa nou-nouta de 500 W reali - cit mi-a si demonstrat ca are nevioe PC-ul meu cautind datele pe internet si calculind consumul de curent al componentelor sistemului, inclusiv Radeonul - nu pot gasi la pretul de 150 RON, doar de la 200 in sus. Daca vorbim de putere reala, desigur, sau cu eficienta de macar 85%. Mi-a spus ca exista 3 categorii la sursele de tensiune: bronze (eficienta de aprox. 80%), silver (eficienta de aprox. 85%) si gold (eficienta de aprox. 90%) si ca singura optiune pe care mi-o recomanda e un Chieftec de 450 W reali, second-hand, la 165 RON, la care se va mai aduga si conectorul cu 6 pini (9 RON) deoarece acest Chieftec nu are respectivul cablu. Asadar, nici nu am mai apucat sa discut chestiunea BTX-ului, auzind despre ce cifre e vorba...

Totusi, am mai discutat si cu un alt domn care lucreaza intr-un alt service si dinsul mi-a recomandat sa caut o sursa BTX spunindu-mi ca desi sint mai rare decit cele ATX, ar trebui totusi sa nu fie imposibil de gasit. Rascolind Google-ul, am dat peste acest model, spune-mi te rog ce crezi, mi-ar fi bun?

http://www.itgalaxy.ro/surse/gembird/550w-real-atx-btx-50982/

http://www.mag-shop.ro/produse/sursa-atx-btx-550w-1x-s-ata-6x-ide-2x-fdd-1x-20pin-2x-4pin-2x-fan-80mm-low-noise-38db-cablu-ce-retail/19092?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

http://www.alliancecomputers.ro/sursa-gembird-550w-ccc-psu7-550w-real-atx-btx-low-noise-dual-fan/

Nu as vrea sa ma complic cu o sursa ATX si daca sa zicem ca as avea banii necesari, mai ales din cauza precizarii tale tehnice:

"sursa ATX nu va dispune de o ventilatie corespunzatoare in carcasa BTX, pentru ca BTX-ul are un "airflow" diferit de carcasa ATX. Mai pe romaneste, fluxul aerului din carcasa BTX a fost proiect intr-un anume fel, pe cand in ATX altfel, deci si sursa pentru carcasa BTX ar trebui sa fie BTX."

iar aceasta precizare a facut-o si domnul cu care am discutat azi si care mi-a recomandat sa caut bine de tot o sursa BTX.

Ce ma sfatuiesti referitor la aceasta sursa BTX?

PS: uite ca am gasit si un model de 600 W, ce crezi despre el?

http://www.pcgarage.ro/surse/gembird/ccc-psu7x-12-b-600w/
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #5 on: February 13, 2014, 10:20:56 PM »

Tot ce pot sa spun este ca am testat si am casti marca Gembird, si sunt multumit de ele. Este o marca ieftina, dar care pune accent pe calitate.

Pe de alta parte uita-te cu atentie la pozitionarea suruburilor din spate la cele doua surse:

http://www.pcgarage.ro/surse/gembird/ccc-psu7x-12-b-600w/

http://mercador.ro/oferta/sursa-enermax-elt500awt-sli-500w-modulara-IDU3FP.html#81b9e17119

Dupa cum observ si la ATX si la BTX au aceeasi pozitionare. Eventual poti verifica vizual la sursa pe care o ai pozitionarea suruburilor, si sa verifici pe unde este evacuat aerul din carcasa, si daca sursa (una din cele doua ) de mai sus o instalezi in calculatorul tau, ventilatorul sursei poate "respira" ?

Gembird nu are experienta lui Enermax, iar daca modelul Gembird este compatibil ATX/BTX, atunci de ce Enermax-ul de mai sus nu ar fi si el compatibil cu formatul BTX?!?

Dar verifica ce am spus mai sus, sa vedem daca o sursa ATX s-ar potrivi in carcasa ta BTX si daca ar putea "respira corespunzator"?!?


http://www.pcgarage.ro/surse/gembird/ccc-psu7x-12-b-600w/ > Pare un model produs cu atentie, si cred ca are componente de calitate, dar repet Gembird nu are experienta lui Cooler Master, Enermax, Chieftec etc. Sigur, daca nu ai alternative, cred ca acest model va fi cel mai potrivit. Dar nu ai gasit si alte marci BTX intr-un buget acceptabil?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[(Pe de alta parte,  daca este sa aleg dintre un Gembrid nou si un Enermax folosit, as alege Enermax. Sau acest Cooler Master care mai are garantie (pretul se mai poate negocia, cu siguranta):

http://mercador.ro/oferta/sursa-cooler-master-ID1n8yF.html#57f0988a2f]

Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #6 on: February 15, 2014, 01:43:38 PM »

Am sa inspectez cu atentie suruburile de la sursa DELL-ului meu si am sa si masor cu metrul (am reusit sa gasesc unul pina la urma) dimensiunile sursei mele actuale, insa din cite am auzit si inteles de la altii, singura diferenta intre o sursa ATX si una BTX ar fi faptul ca sursa ATX e mai scunda decit sursa BTX, asa ca singura eventuala ''problema'' ar fi ca nu as putea monta suruburile din partea de jos, doar pe cele din partea de sus. Cu alte cuvinte, sursa ATX ar sta oarecum suspendata in carcasa mea BTX. Dar asta nu prea cred ca ar fi o problema, adevarat? Problema ar fi daca situatia ar sta invers, adica daca sursa ar fi prea mare/inalta si n-as putea-o monta decit taind din carcasa...! Sper sa nu fiu nevoit sa ajung sa fac asa ceva  :o

Te cred ca din acele doua surse ai alege-o pe Enermax. Sincer, si eu as prefera mai degraba un produs second facut de o firma serioasa si de calitate, cu renume bun si reputatie impecabila, decit un produs nou-nout de la cine stie ce neseriosi sau chiar tepari. Am vazut, de exemplu, o sursa chinezeasca no-name, nou-nouta, invelita frumos in celofanul ei, si scria pe ea ca e de 500 W, dar cind am luat-o in mina... nu cred ca cintarea jumate de kilogram, eventual vreo 250 de grame!  :o Mi s-a spus ca una din chestiile dupa care te mai poti lua cind evaluezi ''valoarea'' unei surse este greutatea ei, adica cu cit cintareste mai mult, cu atit e mai buna, iar cele ce zboara de sub nasul tau daca stranuti numai.. alea le poti arunca la gunoi, sau cel mult folosi la vechiul/anticul meu PC cu Celeron de 1,80 Ghz, lol.

Sincer, nu prea mai vreau sa cumpar de pe Mercador, ca am intilnit deja 2 neseriosi sadea cind cautam placa video, prefer sa cumpar de la noi din oras, sau eventual, daca tot trebuie sa cumpar din alta localitate, ma orientez sa fie o firma oficiala, cum ar fi ofertele de pe PC Garage, unde ti-am dat linkurile de la acel Gembird. Macar in felul asta primesc si garantie si factura si de toate, pe cind cu Mercadorul e risc in toata regula. Si mie nu-mi plac riscurile defel, nici daca as fi bogat nu m-as risca decit daca chiar n-as avea de ales. Iar actualmente, fiind sarac, efectiv nu imi pot permite sa mai risc, mi-a ajuns cu placa video... pe care inca nici nu am testat-o... sa fereasca sfintul sa nu mearga bine....
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #7 on: February 15, 2014, 05:16:07 PM »

"Am sa inspectez cu atentie suruburile de la sursa DELL-ului meu si am sa si masor cu metrul (am reusit sa gasesc unul pina la urma) dimensiunile sursei mele actuale, insa din cite am auzit si inteles de la altii, singura diferenta intre o sursa ATX si una BTX ar fi faptul ca sursa ATX e mai scunda decit sursa BTX, asa ca singura eventuala ''problema'' ar fi ca nu as putea monta suruburile din partea de jos, doar pe cele din partea de sus. Cu alte cuvinte, sursa ATX ar sta oarecum suspendata in carcasa mea BTX. Dar asta nu prea cred ca ar fi o problema, adevarat?"

Faptul ca sursa sta in doua suruburi nu este nicio problema daca nu ai de gand sa te deplasezi cu calculatorul la un "lan party". Daca sta acasa cuminte nu se întâmpla nimic.

"Te cred ca din acele doua surse ai alege-o pe Enermax. Sincer, si eu as prefera mai degraba un produs second facut de o firma serioasa si de calitate, cu renume bun si reputatie impecabila, decit un produs nou-nout de la cine stie ce neseriosi sau chiar tepari. Am vazut, de exemplu, o sursa chinezeasca no-name, nou-nouta, invelita frumos in celofanul ei, si scria pe ea ca e de 500 W, dar cind am luat-o in mina... nu cred ca cintarea jumate de kilogram, eventual vreo 250 de grame!  :o Mi s-a spus ca una din chestiile dupa care te mai poti lua cind evaluezi ''valoarea'' unei surse este greutatea ei, adica cu cit cintareste mai mult, cu atit e mai buna, iar cele ce zboara de sub nasul tau daca stranuti numai.. alea le poti arunca la gunoi, sau cel mult folosi la vechiul/anticul meu PC cu Celeron de 1,80 Ghz, lol."

Greutatea surse conteaza, exact ca si greutatea unei boxe! Cu cat e mai grea cu atat mai bine. Enermax a facut revolutie in domeniul surselor, dar asta se poate observa si in pretul lor. Desi se pare ca am gasit ceva la un pret rezonabil... Vezi mai jos


"Sincer, nu prea mai vreau sa cumpar de pe Mercador, ca am intilnit deja 2 neseriosi sadea cind cautam placa video, prefer sa cumpar de la noi din oras, sau eventual, daca tot trebuie sa cumpar din alta localitate, ma orientez sa fie o firma oficiala, cum ar fi ofertele de pe PC Garage, unde ti-am dat linkurile de la acel Gembird. Macar in felul asta primesc si garantie si factura si de toate, pe cind cu Mercadorul e risc in toata regula. Si mie nu-mi plac riscurile defel, nici daca as fi bogat nu m-as risca decit daca chiar n-as avea de ales. Iar actualmente, fiind sarac, efectiv nu imi pot permite sa mai risc, mi-a ajuns cu placa video... pe care inca nici nu am testat-o... sa fereasca sfintul sa nu mearga bine...."

Uhhhh, dureros. Da din păcate de persoanele neserioase nu prea putem sa scapam, ele exista in toata lumea, ce putem face in schimb, este sa ne protejam, sa nu dam bani in avans si cand vine coletul sa avem sansa sa-l returnam, desi se pierde timp, nervi si se consuma inutil energie, de aceea daca un produs are prea putine poze pe mercador.ro, este bine sa ceri poze suplimentare, spre exemplu. Si eu am cumparat de la PC Garage un laptop si am fost multumit. (Si emag.ro e ok, dar datorita costurilor ridicate de marketing, emag.ro de obicei este obligat sa fie mai scump ca si restul concurentei.)

O achizitie la mana a II-a intotdeauna vine la pachet cu riscuri, de aceea, daca vanzatorul este serios atunci de la bun inceput iti lasa sansa sa returnezi produsul. Daca ezita, atunci trebuie sa iti de-a de gandit!

Totusi verifica sursa pe care o vrei si aici:

http://www.price.ro/index.php?action=produse&categ_id=1256&all_producers=1

Iata ce Enermax am gasit:

Enermax Sursa NAXN (Tomahawk II) ENP500AGT

http://www.price.ro/specificatii_enermax_sursa_naxn_%28tomahawk_ii%29_enp500agt_644700.htm

La PC Garage costa cel mai putin 208 lei cu tot cu transport, ar fi ok din punct de vedere financiar?
« Last Edit: February 15, 2014, 05:31:19 PM by dorel_puchianu »
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #8 on: February 20, 2014, 04:03:26 PM »

Ma hotarisem pentru acea sursa Corsair de 450 W (pret 202 RON) de la Bene, insa azi am fost la ei si nu o au pe stoc, iar pina o aduc (daca reusesc sa o mai gaseasca undeva) mai trece cine stie cita vreme. Insa au (desi NU apare la ei pe site) un Enermax de 450 W, model ENP 450 AGT, cred ca e vorba de aceasta sursa:

http://www.pcgarage.ro/surse/enermax/naxn-enp450agt-450w/

la 210 RON. Personal, ma impac cu pretul. Nu o aveau in sediul de pe Republicii, ci doar pe Clujului, asa ca am fost acolo sa o vad cu ochii mei. Pe cutie scrie ''3 Years Warranty'' insa ei mi-au spus ca doar 2 ani imi dau garantie. Hmm... Alta chestie care nu imi place este faptul ca pe cutie are un actibild pe care scrie "Made In China" - iar in chinezarii stii mai bine ca mine ca nu trebuie sa ai incredere. Totusi, judecind dupa comentariile de aici:

http://www.pcgarage.ro/surse/enermax/naxn-enp450agt-450w/comentarii/

si de aici:

http://www.emag.ro/sursa-enermax-enp450agt-seria-naxn-450w-atx-12v-v2-3-enerm-enp450agt/pd/E82Q7BBBM/

se pare ca nu e o alegere rea, ce crezi? Am discutat cu cei de pe Republicii sa ma duc cu calculatorul la ei si sa mi-o monteze ei, sa imi monteze si Radeonul si sa facem test acolo la ei - daca intra bine in carcasa mea BTX si daca nu sint probleme cu air-flow-ul.

Sint destul de hotarit sa cumpar acest Enermax, insa spune-mi te rog si tu ce crezi. E buna alegerea aceasta pentru sistemul meu? Caci nu vreau sa cumpar din alt oras de frica sa nu o pot monta singur in carcasa mea BTX, de aceea l-am rugat pe tipul din service sa ma lase sa vin cu calculatorul la ei si sa mi-o monteze el.

Orice alte observatii, recomandari sau sugestii referitoare la aceasta sursa, te rog spune-mi-le!
« Last Edit: February 20, 2014, 04:05:26 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #9 on: February 20, 2014, 08:06:18 PM »

Pai trebuie sa lamurim, multe produse sunt "Made In China", Cooler Master, Enermax, banuiesc ca si Corsair. Insa depinde de companie ce calitatea vrea sa "imprime" produselor. Stai linistit ca marcile de renume produc produse de calitate in China, spre exemplu, carcasele Cooler Master sunt produse in China si sunt printre cele mai bune carcase din lume. Sunt numeroare produse care sunt fabricate in Romania si ai fi impresionat de calitatea lor (vezi acest film cu un corp de iluminat cu LED-uri produs chiar la Oradea de o firma romaneasca). Da vad ca Enermax-ul e mai ieftin la PC Garage, dar chiar nu conteaza diferenta daca cei de la Bene iti monteaza sursa! Enermax nu este o alegerea rea nicidecum!

"Am discutat cu cei de pe Republicii sa ma duc cu calculatorul la ei si sa mi-o monteze ei, sa imi monteze si Radeonul si sa facem test acolo la ei - daca intra bine in carcasa mea BTX si daca nu sint probleme cu air-flow-ul." Asta e perfect! Chiar asta vroiam sa iti sugerez, insa daca cei de la Bene s-au oferit sa o monteze este perfect, pentru ca o sa stii daca sunt probleme sau nu cu circulatia aerului in carcasa, sa ii rogi sa puna si capacul la carcasa si asa sa porneasca calculatorul. Referitor la garantie, am scris eu un articol, in revista MyComputer, e bine sa nu te lovesti de garantii in Romania. Cei mari rezolva cu usurinta problemele de garantie, insa cei mici au unele probleme cand returnezi un produs in garantie (bine pana la urma se rezolva dar no trebuie sa ai ceva nervi "in buzunar"). Dar cu Bene nu cred ca o sa ai probleme, sunt seriosi si sunt de mult timp pe piata.
« Last Edit: February 20, 2014, 08:08:23 PM by dorel_puchianu »
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #10 on: February 21, 2014, 07:32:01 PM »

Cum decurs motarea sursei la Bene?
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #11 on: February 21, 2014, 08:00:34 PM »

Cum decurs motarea sursei la Bene?

Foarte bine, am ajuns la ei si am fost poftit din prima in service, unde singura chestie care m-a mirat a fost faptul ca domnul acela nu m-a lasat sa ma uit la ce face cu sursa si cu PC-ul meu, motivind ca ''meseria nu se invata, ci se fura'' si ca nu (prea) e voie sa ma uit si eu la ce operatiuni se efectueaza in service. Inteleg ca era un semn deasupra care spunea "Intrarea interzisa persoanelor neautorizate'' sau ceva de genul, insa tare mult as fi vrut sa casc bine ochii ca sa invat si eu, omul cit traieste invata, iar eu chiar vreau sa invat mai mult hardware... insa nu ma puteam contrazice cu ei. Bine ca macar a examinat cu atentie PC-ul meu si mi-a spus ca nu au ce probleme de incompatibilitate sa fie intre carcasa mea BTX si acest Enermax ATX, deoarece suruburile sint tot in aceleasi pozitii, iar cu air-flow-ul nu au cum sa fie probleme, asa s-a exprimat. Toata treaba a durat cam... 30 de minute, aproximez eu, mi-a montat si Radeonul, dupa care mi-a facut test cu carcasa inchisa, asa cum mi-ai spus tu, a conectat Dell-ul la un monitor LCD si mi-a aratat desktop-ul.

Ma bucur ca nu m-au taxat in plus pentru montare!
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: O noua - si desigur, mai performanta - sursa de tensiune
« Reply #12 on: February 22, 2014, 11:06:49 AM »

"Foarte bine, am ajuns la ei si am fost poftit din prima in service, unde singura chestie care m-a mirat a fost faptul ca domnul acela nu m-a lasat sa ma uit la ce face cu sursa si cu PC-ul meu, motivind ca ''meseria nu se invata, ci se fura'' si ca nu (prea) e voie sa ma uit si eu la ce operatiuni se efectueaza in service."

Din pacate motto-ul ''meseria nu se invata, ci se fura'' nu o sa duca societatea romaneasca la progres, ci din contra la regres. Pentru ca in acest fel se intampla ce ai patit tu, de ce sa iti arate ca doar ii furi meseria si "locul de munca" sau cine stie iti deschizi un magazin de calculatoare?!? Dar partea buna este ca sunt numeroase tutoriale video pe Internet care te invata cum se monteaza o sursa BTX. Si nu numai.

Acum va trebui sa monitorizezi temperaturile componentelor din calculator, adica dupa cateva ore de operare pe calculator, jocuri, programe etc. sa vezi temperaturile componentelor. Spre exemplu faptul ca placa ta video ajunge la 65 de grade Celsius, nu ar fi o problema, dar cum spuneam nu ar fi bine sa depaseasca 65 de grade Celsius. Sa monitorizezi temperatura procesorului si a chipsetului de pe placa de baza.
« Last Edit: February 22, 2014, 12:30:18 PM by dorel_puchianu »
Logged