FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Pages: [1] 2

Author Topic: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express  (Read 5376 times)

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« on: January 31, 2014, 01:33:45 AM »

Planuiesc sa cumpar aceasta placa video:

http://mercador.ro/oferta/oferta-doar-saptamana-asta-sapphire-radeon-x1950-pro-full-hd-51-IDU8XD.html#5f727d4053

insa domnul care o vinde mi-a spus ca nu are la ea nici adaptor DVI to VGA si nici acel conector/adaptor cu 6 pini la sursa de tensiune. Mi s-a parut un pic cam ciudat sa afirme ca nu le are, dat fiind ca in descrierea anuntului declara ca placa este noua si ca ofere si CD-ul cu drivere la ea. E oare posibil ca producatorii sa nu fi inclus in pachetul placii aceste accesorii? Sapphire sint recunoscuti ca fiind cei mai buni producatori de placi grafice ATI, prin urmare mi se pare de-a dreptul ridicol sa fie vorba de o neseriozitate din partea lor cind vine vorba de aceasta placa...! Inteleg ca nu este o placa de ultima generatie, insa nu e totusi nici de-a dreptul antica, a fost un model stralucit la vremea ei, aproape un virf de lance, si se vede clar din poze ca placa are montat pe ea acel... ''conector'' cu 6 gauri de forma cubica (scuze daca nu asa se numeste) pentru alimentare separata la sursa.

Cu toate acestea, uitindu-ma la specificatiile placii de pe acest site, am vazut ca intr-adevar nu scrie sa contina aceste accesorii, scrie la "Packaging'' --> "Package Contents'' doar ''100196L'' - si habar nu am ce vrea sa insemne acea combinatie de cifre...

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102075

Intrebarea mea este: e oare posibil ca pachetul in care vine acesta placa sa nu contina intr-adevar acele accesorii (adaptorul DVI to VGA si conectorul cu 6 pini) ce sint indispensabile placii, si implicit vinzatorul de la care doresc sa o cumpar sa fi spus adevarul cind a afirmat ca nu le are? Daca da, de unde as putea sa le achizitionez si la ce pret? Se gasesc in Oradea?

Inca ceva: e interesant faptul ca exact aceeasi placa pe AGP contine in pachet respectivele accesorii:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102071

Iar exact acelasi model, tot pe PCI Express, insa cu 256 MB memorie, iara nu le contine:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102061

Hmmm....

PS: am ''convenit" deja ca aceasta placa ocupa un singur slot si ca, implicit, nu va avea probleme cu acei doi condensatori de pe placa mea de baza, insa orice update referitor la acest subiect e binevenit, ca sa nu ma trezesc iar cu vechea problema pe cap.
« Last Edit: January 31, 2014, 01:39:51 AM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #1 on: February 01, 2014, 02:02:07 PM »

"insa domnul care o vinde mi-a spus ca nu are la ea nici adaptor DVI to VGA si nici acel conector/adaptor cu 6 pini la sursa de tensiune. Mi s-a parut un pic cam ciudat sa afirme ca nu le are, dat fiind ca in descrierea anuntului declara ca placa este noua si ca ofere si CD-ul cu drivere la ea. E oare posibil ca producatorii sa nu fi inclus in pachetul placii aceste accesorii? Sapphire sint recunoscuti ca fiind cei mai buni producatori de placi grafice ATI, prin urmare mi se pare de-a dreptul ridicol sa fie vorba de o neseriozitate din partea lor cind vine vorba de aceasta placa...! Inteleg ca nu este o placa de ultima generatie, insa nu e totusi nici de-a dreptul antica, a fost un model stralucit la vremea ei, aproape un virf de lance, si se vede clar din poze ca placa are montat pe ea acel... ''conector'' cu 6 gauri de forma cubica (scuze daca nu asa se numeste) pentru alimentare separata la sursa."

In mod normal adaptorul de care vorbesti de 6 pini, este un accesoriu care se gaseste in standard la sursele de tensiune mai scumpe. Pe de alta parte, exista adaptor molex (molex-ul are 4 pini) la molex 6 pini pentru placa video. Sapphire, este o firma care se respecta si ea livreaza in pachet adaptor DVI la VGA si adaptor 6 pini la molex (nu sunt scumpe, si cred ca se gasesc la Bene Oradea sau alt magazin, dar sa suni totusi inainte!). Daca cauti molex 6 pini o sa gasesti numeroase poze in motorul de cautare Google, Bing sau Yahoo. Apropo, ca nu vreau sa favorizez doar motorul de cautare Google. Desi cam toata Romania cauta pe Google :)

Cel care vinde aceasta placa video ca orice vanzator doreste sa vanda, asa ca iti va spune "tot ce vrei sa auzi" ca sa vanda placa.

Pe de alta parte, pierzi la calitate ca tu nu ai un monitor cu o conexiune DVI, calitatea imaginii creste pe DVI vs. VGA. In general, este important sa retii ca orice generatie noua de conectoare, de cabluri aduce un aport suplimentar de calitate. Cablurile si mufele VGA sunt bune, insa sunt depasite de cele DVI. Nu mai vorbesc de HDMI. Acum o sa te rog sa nu iti imaginezi diferente de genul "UAU"!!! Sunt diferente care se pot observa cu ochiul liber.

Spre exemplu, de la boxe la amplificator folosesc un cablu care are 500 de fire (firicele) pe fiecare borna (+ si -), astfel calitatea sunetului se duce la un nivel superior, inainte foloseam un cablu cu 50 de firicele, si dupa ce l-am schimbat imediat am observat o imbunatatire a fidelitatii audio.

In principiu orice conteaza, dar trebuie sa recunosc ca orice imbunatatire costa. Daca monitorul tau nu are o conexiune DVI, este evident ca trebuie sa-l schimbi, iar aici iarasi vorbim de alte costuri pe care nu le-ai planuit. Dar pe care cred ca o sa le planuiesti acum.

"PS: am ''convenit" deja ca aceasta placa ocupa un singur slot si ca, implicit, nu va avea probleme cu acei doi condensatori de pe placa mea de baza, insa orice update referitor la acest subiect e binevenit, ca sa nu ma trezesc iar cu vechea problema pe cap."

Cel mai sigur aspect in cazul tau, era sa optezi pentru o placa video care ocupa un singur slot (single slot), pentru ca in cazul celei care ocupa doua sloturi aveai cu siguranta o multime de probleme, si intr-un procent destul de ridicat proababil ar fi trebuit sa o returnezi, iar daca acest lucru nu se putea, trebuia sa schimbi placa de baza si poate si carcasa, deci ai optat foarte bine pentru o placa video pentru un singru slot.

Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #2 on: February 01, 2014, 02:08:42 PM »

Cred ca am mai discutat la un moment dat, sursa ta de alimentare (PSU) este suficient de mare ca sa alimenteze placa video Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB?
« Last Edit: February 01, 2014, 02:14:04 PM by dorel_puchianu »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #3 on: February 03, 2014, 09:39:24 PM »

"In mod normal adaptorul de care vorbesti de 6 pini, este un accesoriu care se gaseste in standard la sursele de tensiune mai scumpe. Pe de alta parte, exista adaptor molex (molex-ul are 4 pini) la molex 6 pini pentru placa video. Sapphire, este o firma care se respecta si ea livreaza in pachet adaptor DVI la VGA si adaptor 6 pini la molex (nu sunt scumpe, si cred ca se gasesc la Bene Oradea sau alt magazin, dar sa suni totusi inainte!)"

In imagine se poate observa molexul de 6 pini pentru placa video PCI-Express, daca il intorceam un pic mai mult se observa eticheta de pe molex PCI-E, care semnifica PCI Express. Dar ideea este ca sursa de tensiune pe care o am, FSP de 500 W include din standard molexul de 6 pini, ba chiar sunt doua!

« Last Edit: February 03, 2014, 09:41:45 PM by dorel_puchianu »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #4 on: February 20, 2014, 08:28:01 PM »

Pentru placa ta video iti recomand sa folosesti in prima instanta driverele de pe CD, daca totul merge struna cu ele atunci nu prea ar fi motive sa-l schimbi. Pe de alta parte un driver potrivit pentru placa ta video ar fi Catalyst 9.12 sau 9.3. Driverul 9.3 il gasesti aici.
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #5 on: February 21, 2014, 05:29:36 PM »

''Pentru placa ta video iti recomand sa folosesti in prima instanta driverele de pe CD, daca totul merge struna cu ele atunci nu prea ar fi motive sa-l schimbi.''

Am incercat asta, dar CD-ul e compromis, e crapat rau de tot in doua locuri si oricit l-am tot bagat si scos in/din unitatea optica, nu il recunoaste defel. Asa ca am scos de aici driverele pentru Radeonul meu:

http://www.sapphiretech.com/presentation/downloads/?pid=127&psn=0006&lid=1&os=1

si de aici, insa e exact acelasi driver, daca nu ma insel:

http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=legacy1&os=Windows%20XP%20-%20Professional/Home&RenderOnServer=true

insa e ceva problema cu Catalyst (TM) Control Center, nu vrea sa mi-l arate. Am sa fac un double-post ca sa pot posta toate pozele, sper ca nu e problema.
« Last Edit: February 21, 2014, 07:18:41 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #6 on: February 21, 2014, 05:33:44 PM »

Dupa cum observi in prima poza, imi cere nu stiu ce Framework ca sa imi arate Catalyst Control Center, de ce? Ce este acel framework? Si unde sa il gasesc?

Mai departe, nu e cam mare temperatura de 65,6 grade pe care o arata GPU-Z...??
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #7 on: February 21, 2014, 05:38:06 PM »

In Direct X imi arata ca totul e OK in teste.
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #8 on: February 21, 2014, 07:28:49 PM »

Dupa cum observi in prima poza, imi cere nu stiu ce Framework ca sa imi arate Catalyst Control Center, de ce? Ce este acel framework? Si unde sa il gasesc?

Mai departe, nu e cam mare temperatura de 65,6 grade pe care o arata GPU-Z...??

Catalyst Control Center este mai pretentios, va trebui sa instalezi NET Framework de aici. Nu stiu sa iti raspund de ce, ai nevoie de NET Framework.

Placile video ATi se incalzesc mai tare decat cele nVidia, dar placa ta este normal sa aiba 65 de grade Celsius cand te joci! In momentul cand lucrezi ceva prin Windows ar trebui sa aiba 50 - 55 de grade Celsius. Insa cu Rivatuner poti mari viteza ventilatorului si sa reduci temperatura placi video. Insa in jocuri nu ar trebui sa depaseasca 70 de grade Celsius pentru a prelungi durata de viata a placii video!
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #9 on: February 21, 2014, 07:50:18 PM »

Am reusit sa downloadez din alta parte acel NET Framework 2.0, deoarece Setup-ul pe care l-am scos de la linkul pe care mi l-ai dat tu imi cerea nu stiu ce versiune mai noua de Windows Installer, deci alta bataie de cap. In orice caz, sint gata sa instalez acel NET Framework, insa sint un pic nedumerit de ce mi-a spus la instalare - adica "Back up your sistem''. De ce ar trebui sa fac asta? Ce pericol poate exista? Nu mi-am facut back-up niciodata pina acum si nici nu stiu exact cum se face...

Ma ingrijorez degeaba? Sa instalez acest NET Framework fara teama?

PS: alta chestie ciudata e faptul ca in dosarul C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Catalyst Control Center\ nu exista nimic altceva decit un fisier numit install.ini, iar acolo ar fi trebuit de fapt sa se afle Catalistul, nu? Desi in Add or remove programs imi arata ca e instalat, impreuna cu alte cele de la ATI, insa ocupa suspect de putin  :o
« Last Edit: February 21, 2014, 08:51:59 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #10 on: February 22, 2014, 10:31:01 AM »

"Am reusit sa downloadez din alta parte acel NET Framework 2.0, deoarece Setup-ul pe care l-am scos de la linkul pe care mi l-ai dat tu imi cerea nu stiu ce versiune mai noua de Windows Installer, deci alta bataie de cap. In orice caz, sint gata sa instalez acel NET Framework, insa sint un pic nedumerit de ce mi-a spus la instalare - adica "Back up your sistem''. De ce ar trebui sa fac asta? Ce pericol poate exista? Nu mi-am facut back-up niciodata pina acum si nici nu stiu exact cum se face..."

Despre backup sau sa ai o salvare de siguranta, poti sa vezi un articol pe care l-am scris aici. In principiu, iti sugerez ca pe hard discul pe care lucrezi sa ai doua partiti. Spre exemplu partitia C + D. Pe partitia C (care in principiu are cca. 20 sau 30 GB) instalezi sistemul de operare. Iar pe partitia D iti pastrezi datele tale importante. Daca instalezi un program, driver etc. il instalezi pe C. Iar daca ai ghinionul ca acel program sa dea peste cap sistemul, sa pierzi doar datele de pe partitia C. Ca si sfat iti recomand sa nu iti salvezi date importante pe partitia unde se afla sistemul de operare. Pentru ca acea partitie este expusa la diverse pericole. Eu am instalat NET Framework de peste 100 ori, si nu am avut nicio problema, deci poti sa-l instalezi linistit, dar sa ai in vedere ce am spus mai sus, ca sa eviti situatii in care nu poti sa iti recuperezi datele tale importante. Deci sistemul de operare se poate reinstala, insa datele tale odata pierdute, daca nu le ai salvate pe un disc extern sau pe DVD-uri sau intr-un disc virtual sunt pierdute pe veci. Sunt numeroase optiuni de recuperare a datelor, dar este de recomandat sa nu ajungi acolo. Sigur am solutii si pentru recuperarea datelor, dar nu vreau sa ajungem acolo!
« Last Edit: February 22, 2014, 12:26:09 PM by dorel_puchianu »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #11 on: February 22, 2014, 10:39:29 AM »

"PS: alta chestie ciudata e faptul ca in dosarul C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Catalyst Control Center\ nu exista nimic altceva decit un fisier numit install.ini, iar acolo ar fi trebuit de fapt sa se afle Catalistul, nu? Desi in Add or remove programs imi arata ca e instalat, impreuna cu alte cele de la ATI, insa ocupa suspect de putin  :o"

Imi spui te rog ce contine fiserul install.ini?
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #12 on: February 25, 2014, 02:56:27 PM »

Despre backup sau sa ai o salvare de siguranta, poti sa vezi un articol pe care l-am scris aici. In principiu, iti sugerez ca pe hard discul pe care lucrezi sa ai doua partiti. Spre exemplu partitia C + D. Pe partitia C (care in principiu are cca. 20 sau 30 GB) instalezi sistemul de operare. Iar pe partitia D iti pastrezi datele tale importante. Daca instalezi un program, driver etc. il instalezi pe C. Iar daca ai ghinionul ca acel program sa dea peste cap sistemul, sa pierzi doar datele de pe partitia C. Ca si sfat iti recomand sa nu iti salvezi date importante pe partitia unde se afla sistemul de operare. Pentru ca acea partitie este expusa la diverse pericole. Eu am instalat NET Framework de peste 100 ori, si nu am avut nicio problema, deci poti sa-l instalezi linistit, dar sa ai in vedere ce am spus mai sus, ca sa eviti situatii in care nu poti sa iti recuperezi datele tale importante. Deci sistemul de operare se poate reinstala, insa datele tale odata pierdute, daca nu le ai salvate pe un disc extern sau pe DVD-uri sau intr-un disc virtual sunt pierdute pe veci. Sunt numeroase optiuni de recuperare a datelor, dar este de recomandat sa nu ajungi acolo. Sigur am solutii si pentru recuperarea datelor, dar nu vreau sa ajungem acolo!

Da, stiu ca asa trebuie procedat cu un hard disk. Trebuie facute doua partitii: una pe care instalezi sistemul de operare (Windows-ul) si alta pe care pui datele (muzica, filme, videoclipuri, poze, kituri de instalare, etc). Toate programele se instaleaza in Program Files (fisier aflat pe partitia cu sistemul de operare) si driverele tot pe partitia respectiva se instaleaza by default. Asa am facut si eu de la bun inceput, si dupa vreo 3 sau 4 luni formatam partitia pe care era instalat XP-ul si reinstalam Windows-ul.
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #13 on: February 25, 2014, 03:09:35 PM »


Imi spui te rog ce contine fiserul install.ini?

Fisierul install.ini contine... multe. Si marunte! :) Hai ca fac un print screen la inceputul sau, ca sa iti faci o idee.

Am reusit sa instalez pina la urma acel NET Framework, care mi-a mai cerut si Windows Installer 3,1, ca altfel nu mergea. L-am scos si pe acela, l-am instalat, mi-a mincat destul nervii toata treaba asta, dar pina la urma am reusit. Si adevarul e ca nu am reusit mare lucru, pentru ca acel Catalyst Control Center nu ma ajuta la nimic, are numai setari pentru anti-aliasing si anisotropic si... nici nu mai stiu exact ce, dar e bine ca macar erau trecute by default pe ''application balanced'' sau ceva de genul. Nu il mai pornesc (Catalystul) in veci...! Mai ales daca-mi spui ca nu imi foloseste la nimic esential, nici in jocuri, nici in alte aplicatii...

Ce ma supara e faptul ca acum, la fiecare restart, imi pune Windows XP Style and Buttons, acelea albastre, iar eu, din ratiuni de viteza, le scot din start si pun visual appeareance-ul vechi. Asta e problema mea acum!  >:( M-am enervat si cu asta si am dezinstalat acel NET Framework, dar se pare ca nu scap de problema...

In fine, am downloadat inca vreo 5 drivere mai vechi pentru placa mea video si la urmatoarea reinstalare de Windows le voi incerca pe acelea, in speranta ca nu imi va cere nici NET Framework nici nimic altceva cu care sa ma complic.
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sapphire Radeon x1950 Pro, 512 MB, PCI Express
« Reply #14 on: February 25, 2014, 07:29:42 PM »

Am vazut ce contine fisierul INI, vezi CCC_XP de acolo putem afla caile unde sunt fisierele executabile a lui C.C.C.. Dar nu este afisat tot fisierul ini!

"are numai setari pentru anti-aliasing si anisotropic si.." aceste setari, iti permit sa imbunatatesti calitatea imaginii in jocuri, dar vezi ca sunt mari consumatoare de procesare, asadar iti vor scadea performantele in jocuri, in schimb daca folosesti o rezolutie mica 1024 x 768 pixeli, poti sa setezi pe 2x anti-aliasing si sa vezi cum se vede imaginea in jocuri si cum merg, daca merg sacadat atunci va trebui sa scoti aceasta setare ca o sa devina deranjant.

"Ce ma supara e faptul ca acum, la fiecare restart, imi pune Windows XP Style and Buttons, acelea albastre, iar eu, din ratiuni de viteza, le scot din start si pun visual appeareance-ul vechi. Asta e problema mea acum!  >:( M-am enervat si cu asta si am dezinstalat acel NET Framework, dar se pare ca nu scap de problema..."

In Windows XP din Control Panel> Performance and Maintenance> Adjust Visual effects> cauti "Use visiual styles on windows and buttons" si dezactivezi optiunea si apesi OK
Logged
Pages: [1] 2