FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Dell Optiplex GX620  (Read 8736 times)

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Dell Optiplex GX620
« on: January 27, 2014, 07:16:11 PM »

Am cumparat un calculator Dell Optiplex GX620 cu urmatoarea configuratie:

Procesor = DualCore Intel Pentium D 945, 3400 MHz (3,40 Ghz)
Memorie = 2 GB RAM (2 placute de 1 GB fiecare)
HDD = 160 GB SATA
2 x PCI
Nu are PS/2, doar multe USB-uri.

Este cel din stinga (in poza), cel mai inalt dintre cele 3.

Placa de baza are conector IDE - o panglica la care am conectat atit hard disk-ul meu IDE de 160 GB cit si unitatea optica - un DVD writer LG. Sub cele doua sloturi PCI avea si un fel de... adaptor (sau nu stiu exact cum se numeste) care era conectat la placa de baza printr-o panglica micuta si avea o iesire de PS/2, asadar am putut conecta acolo tastatura si functioneaza foarte bine inclusiv in jocuri, nu are problema tipica a multor adaptoare despre care am citit atit pe forumuri romanesti cit si straine ca nu merg trei taste in jocuri (daca tin apasat "fata" si apoi apas saritura, cind aterizez nu mai merge in fata desi am continuat sa tin apasat butonul de mers in fata). Deci tastatura e in regula, iar mouse-ul l-am conectat prin adaptorul care facea la tastatura problema de mai sus, si merge bine.

Problema/intrebarea mea e urmatoarea: placa de baza are slot PCI Express si eu doresc sa cumpar placa video Sapphire Radeon x1900 xt - 512 MB pe 256 biti:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814102025

insa nu stiu daca va incape in calculatorul meu, data fiind marimea si dimensiunile ei. Domnul de la care doresc sa o cumpar mi-a spus ca are 23 cm lungime, 10 cm latime si cel putin 2 cm grosime/inaltime - acestea fiind dimensiunile mai mult sau mai putin aproximative. Doresc sa stiu 100% sigur daca e in regula din punct de vedere tehnic sa o cumpar, adica daca pot avea siguranta/certitudinea ca va incape in calculatorul meu, deoarece am mai auzit de cazuri in care anumite placi video nu au incaput pur si simplu in anumite modele de calculatoare, mai ales cele care sint destul de mari ca sa ocupe 2 sloturi (sau ceva de genul) iar aceasta placa pare sa fie unul dintre acele modele.

Am pus placa de sunet 5.1 in slotul PCI de jos tocmai pentru a face loc placii video, insa oare va ajunge? Cum va sta acest Radeon in calculatorul meu: cu coolerul in sus sau in jos? Si indiferent de caz, se va potrivi inauntru, are destul loc? Sau pot exista alte incompatibilitati intre calculatorul meu si aceasta placa?

PS: tot cautind pe Google am dat de aceasta pagina unde cineva descria o problema foarte asemanatoare cu cea pe care ma tem eu sa nu cumva s-o am, diferenta fiind ca modelul placii video e un pic diferit:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/264674-33-x1950-dell-optiplex-gx620-case
« Last Edit: January 27, 2014, 07:49:02 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #1 on: January 27, 2014, 09:57:14 PM »

"insa nu stiu daca va incape in calculatorul meu, data fiind marimea si dimensiunile ei. Domnul de la care doresc sa o cumpar mi-a spus ca are 23 cm lungime, 10 cm latime si cel putin 2 cm grosime/inaltime - acestea fiind dimensiunile mai mult sau mai putin aproximative. Doresc sa stiu 100% sigur daca e in regula din punct de vedere tehnic sa o cumpar, adica daca pot avea siguranta/certitudinea ca va incape in calculatorul meu, deoarece am mai auzit de cazuri in care anumite placi video nu au incaput pur si simplu in anumite modele de calculatoare, mai ales cele care sint destul de mari ca sa ocupe 2 sloturi (sau ceva de genul) iar aceasta placa pare sa fie unul dintre acele modele."

Teoretic problema este rezolvata, trebuie sa masori daca pe lungimea de 23 cm nu sunt obstacole, cat si pe latimea de 10 cm. Dar mare atentie dupa slotul PCI Express (in spatele lui, in vecinatatea lui) sa nu fie condensatoare mai inalte decat slotul PCI Express ca atunci nu o sa poti sa fixezi placa in slot. Inainte de a cumpara placa nu ai posibilitati sa o incerci? In cel mai rau caz placa nu o sa iti intre in slot din cauza componentelor de pe placa de baza, daca totusi intra si carcasa este prea mica, va trebui sa schimbi carcasa, iar carcasa de la Dell este destul de mica, si cred ca nu a fost pregatita pentru o placa asa de mare. 

Dar chiar si in link-ul pe care mi l-ai trimis cei de acolo discuta despre faptul ca coolerul este prea mare de pe placa video si placa este prea lunga. Deci sunt sanse sa cumperi placa video si sa nu iti intre in calculatorul Dell, deci va trebui sa schimbi carcasa, si este posibil si coolerul de pe ea daca atinge alte componente de pe placa de baza.

"Am pus placa de sunet 5.1 in slotul PCI de jos tocmai pentru a face loc placii video, insa oare va ajunge? Cum va sta acest Radeon in calculatorul meu: cu coolerul in sus sau in jos? Si indiferent de caz, se va potrivi inauntru, are destul loc? Sau pot exista alte incompatibilitati intre calculatorul meu si aceasta placa?"

Placa Radeon va sta cu coolerul inspre placa de sunet, adica in jos. Pot exista incompatibilități hardware ele întotdeauna pot apărea, dar pe de alta parte poate merge foarte bine, sau sa ai nevoie de un update de firmware, dar cred ca la acest capitol Dell-ul se descurca bine, deci teoretic nu o sa fie probleme, doar cu marimea ei care cred ca o sa-ti dea batai de cap...

Dar carcasa o poti schimba, parca ziceai la un moment dat ca ai un calculator mai vechi?

Nu te grabi cu achizitia placii video sa mai vorbim un pic, sa analizam cu atentie mai multe detalii!
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #2 on: January 27, 2014, 10:49:49 PM »

Caut prin toata casa un liniar ca sa masor dimensiunile (lungimea si latimea), dar nu gasesc defel, dupa terminarea liceului le-am aruncat pe toate. Am sa inspectez cit mai bine interiorul calculatorului pentru a vedea ce condensatoare sint pe placa de baza care ar putea constitui un obstacol pentru placa video. Din cite observ eu deocamdata, la fel ca si in cazul PC-ului Lenovo pe care l-am returnat acum nu demult, coolerul si radiatorul de pe procesor ocupa destul de mult spatiu in interiorul acestui Dell.

Spre marele meu regret, nu pot sa probez la mine acasa placa inainte de a o cumpara, caci daca as fi putut, as fi facut-o deja. O cumpar de la un domn din alta localitate cu care am discutat la telefon si mi-a spus ca nu poate sa vina in Oradea ca sa o testam in calculatorul meu, asa cum l-am rugat eu. Mi-a dat dimensiunile placii si mi-a spus sa masor cu atentie ca sa vad daca se potriveste sau nu.

Am carcasa de la calculatorul cu Celeron de 3,06 Ghz si pare foarte buna, pare chiar mai incapatoare/spatioasa decit carcasa acestui Dell, insa in cazul in care va trebuie sa schimb carcasa acestui Dell, adica sa ii mut placa de baza cu toate componentele de pe ea in cealalta carcasa, voi avea nevoie sa o faca altcineva pentru mine, caci n-am mai facut asa ceva niciodata si imi pare a fi o operatiune mai dificila chiar si decit schimbarea unui procesor.

Nu vreau sa te contrazic referitor la pozitia pe care o va avea acest Radeon, insa domnul de la care am cumparat acest Dell mi-a spus ca a bagat in slotul PCI Express mai multe placi nVidia si ca toate au stat cu coolerul in sus, nu in jos.

Uite o poza cu pozitia slotului PCI Express: am creat-o eu facind un print-screen la poza din manualul placii de baza. Observi ca minerul (sau cum i se spune la ''codita'' aceea albastra) de la slotul PCI Express sta in sus, asadar nu va sta placa video cu coolerul tot in sus?

Nu vreau sa ma grabesc cu achizitia placii, inteleg ca nu e deloc nici intelept si nici recomandat sa ma arunc cu capul inainte, asa cum am facut cu acel PC Lenovo, insa pe de alta parte si eu sint deja satul de asteptare, caci tipul cu cealalata placa video din Bucuresti m-a tinut 2 saptamini, asa ca si rabdarea mea are limite. Si eu doresc sa analizam pina la epuizare toate detaliile posibile, caci nu imi plac citusi de putin problemele neprevazute initial si aparute ulterior, asa ca cere-mi cit mai multe detalii doresti si ti le voi furniza, ca sa fim cit mai sigur ca achizita va fi una de succes.

PS: in pozele prezentate la aceasta pagina, observ ca placa video (care pare a fi tot Radeon) sta cu radiatorul (cel negru) in sus. Poza in care apare e facuta cam cu susul in jos  :D

http://www.cs.smith.edu/classwiki/index.php/103b-ao_PC_Lab
« Last Edit: January 27, 2014, 11:01:50 PM by Jonathan Blackheart »
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #3 on: January 28, 2014, 07:20:57 AM »

Update!

Problema se pare ca ar putea proveni, in principal, de la acei doi condensatori buclucasi din fotografii, ce sint pozitionati exact unde nu trebuie, parca tocmai pentru a impiedica o placa de dimensiuni mai mari sa stea linistita in slotul video. Am inspectat cu atentie interiorul calculatorului meu si placa mea de baza pare a fi identica cu cea din poza pe care am downlodat-o de pe net, am prelucrat-o un pic si am uploadat-o. Adica si eu am acei doi condensatori (sau ce or fi) pe placa mea de baza, pusi acolo numai ca sa imi dea (cu amaraciunea de rigoare) de gindit daca placa va incape cum trebuie sau nu, deoarece are un cooler suficient de mare pentru a ma pune pe ginduri daca nu cumva se va ''ciocni'' de acei condensatori...  :-\

Mai multe poze cu Radeonul pe care intentionez sa il cumpar, ca sa-ti faci o idee daca s-ar potrivi cu placa mea de baza sau nu:

http://eu2.sapphiretech.com/gm/images/product/gallery/0114/114_20090204_8792.jpg

http://eu2.sapphiretech.com/gm/images/product/gallery/0114/114_20090204_6536.jpg

http://eu2.sapphiretech.com/gm/images/product/gallery/0114/114_20090204_7627.jpg

http://eu2.sapphiretech.com/gm/images/product/gallery/0114/114_20090204_3165.jpg

http://eu2.sapphiretech.com/gm/images/product/gallery/0114/114_20090204_4756.jpg

Si cu placa mea de baza:

http://images.esellerpro.com/2131/I/283/41/F8101%201.JPG

http://www.laptoppartsexpert.com/images/F82960454.jpg

http://indyandyt.cgwebsolutions.com/Img-kh2901.jpg

Totodata, in aceasta poza se vad mult mai de aproape, si se pare ca se si strica relativ repede, poate tocmai datorita vreunei placi video ce a stat prea aproape de ei si i-a incalzit prea puternic:

http://beecherbowers.com/2010/02/14/replace-bad-capacitors-on-a-dell-optiplex-gx620/
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #4 on: January 28, 2014, 08:10:10 PM »

"Nu vreau sa te contrazic referitor la pozitia pe care o va avea acest Radeon, insa domnul de la care am cumparat acest Dell mi-a spus ca a bagat in slotul PCI Express mai multe placi nVidia si ca toate au stat cu coolerul in sus, nu in jos."

Da ai dreptate, placa de baza de la Dell este diferita fata de o placa normala.


"Problema se pare ca ar putea proveni, in principal, de la acei doi condensatori buclucasi din fotografii, ce sint pozitionati exact unde nu trebuie, parca tocmai pentru a impiedica o placa de dimensiuni mai mari sa stea linistita in slotul video. "

Din poze se poate observa ca Radeonul are nevoie de doua sloturi, iar placa de baza Dell a fost gandita sa suporte o placa video pentru un singur slot. Deci 80% sunt sigur, ca va trebui sa ii schimbi coolerul. Iar din cate imi aduc aminte placa video Sapphire Radeon x1900 xt se incalzeste destul de mult si o racire "single slot" pentru un singur slot cu aer nu este suficienta pentru aceasta placa video. Si atunci ca racirea placii sa ocupe un singur slot ai nevoie de o racire lichida pentru placa video. Sisteme de racire lichida atat pentru CPU cat si pentru GPU am mai prezentat in revista MyCOMPUTER, sincer nu mai stiu in ce numar. Teoretic un sistem cu racire lichida la mana a II-a ar trebui sa coste pana in 100 lei.

Poti sa vezi aici cam cum arata:

http://koolance.com/how-to-build-a-water-cooled-pc


"Am carcasa de la calculatorul cu Celeron de 3,06 Ghz si pare foarte buna, pare chiar mai incapatoare/spatioasa decit carcasa acestui Dell, insa in cazul in care va trebuie sa schimb carcasa acestui Dell, adica sa ii mut placa de baza cu toate componentele de pe ea in cealalta carcasa, voi avea nevoie sa o faca altcineva pentru mine, caci n-am mai facut asa ceva niciodata si imi pare a fi o operatiune mai dificila chiar si decit schimbarea unui procesor."

O sa fac un tutorial video in care o sa prezint in detaliu cum se demonteaza/monteaza o placa de baza.
« Last Edit: January 28, 2014, 08:31:17 PM by dorel_puchianu »
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #5 on: January 28, 2014, 08:42:13 PM »

OK, dar cum ramine cu acei doi condensatori ce se afla tocmai deasupra minerului albastru al slotului PCI Express? Nu vor impiedica placa sa intre in slot? Caci placa ocupa destul de mult spatiu si se prea poate ca acei doi condensatori sa n-o lase sa intre nici macar in slot! Aici imi pare mie sa fie problema...
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #6 on: January 28, 2014, 10:11:37 PM »

"OK, dar cum ramine cu acei doi condensatori ce se afla tocmai deasupra minerului albastru al slotului PCI Express? Nu vor impiedica placa sa intre in slot? Caci placa ocupa destul de mult spatiu si se prea poate ca acei doi condensatori sa n-o lase sa intre nici macar in slot! Aici imi pare mie sa fie problema..."

Intr-un procent destul de ridicat cei doi condensatori vor impiedica placa video sa intre in slot. Slotul PCI Express de pe placa de baza Dell a fost gandit pentru o placa video "single slot" adica care ocupa un slot, iar Radeounul ocupa doua sloturi ceea ce se poate observa si in imagini. Totusi exista sanse mici, ca acei condesatori sa fie la limita si placa video totusi sa intre in slot, dar probabil ca vor fi aproape lipiti de radiatorul placii video. Nicicum nu e bine, pana la urma va trebui sa schimbi radiatorul activ de pe placa video, eventual sa cumperi un radiator pentru un singur slot (subtire) cu racire pe aer si nu cu racire lichida ca sa nu fie investitia mare.

Dar acum imi dau seama ca ar fi mai ieftin probabil sa cumperi o alta placa de baza, pentru carcasa cea mare! Pe de alta parte, poate o sa ai noroc ca placa video sa intre la marele fix in slotul de pe placa de baza Dell, dar procentul este destul de mic!

Lasa entuziasmul deoparte si fii un pic pesimist, daca placa video nu se va potrivi in slot dupa ce o primesti?!? Ce faci in acel caz? Ca doar nu o mai poti returna.

Cel mai sigur ar fi sa cauti o alta placa video care ocupa un singur slot! Si asa nu mai ai batai de cap si nu mai trebuie sa faci investii neprevazute sau cel putin sa te pregatesti pentru ele.
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #7 on: January 28, 2014, 10:49:55 PM »

M-am tot gindit, am sucit problema pe toate fetele, si pina la urma am convenit asa: ii platesc la domnul care are x1900xt-ul transportul pina in Oradea (adica sa vina el personal cu placa) si testam Radeonul la mine. Daca intra in slot fara sa fie mari probleme cu acei condensatori, o cumpar. Daca nu intra, nu o cumpar si pierd acei bani (transportul dinsului) care oricum nu reprezinta o suma mare. Am decis ca decit sa o cumpar si sa ma trezesc ca nu se potriveste - ceea ce inseamna ca am si pierdut bani multi sau trebuie sa investesc intr-un alt sistem de racire - prefer sa pierd de la bun inceput o suma mica pentru a o testa in calculatorul meu. Insa depinde si daca domnul acela va fi de acord cu aceasta varianta.

Pe de alta parte, daca placa va intra in slot, insa eu optez totusi pentru schimbarea coolerului de pe placa cu unul subtire cu racire pe aer, care sa ocupe un singur slot, unde as putea gasi asa ceva, cam cit ar costa si cit de eficient ar fi in comparatie cu ventilatorul mare si original al acestui Radeon?

In alta ordine de idei, sa cumpar o alta placa de baza nu ar fi o idee rea, insa si daca sa zicem ca fac rost de bani, voi avea nevoie sa imi schimbe altcineva componentele de pe placa Dell pe placa cea noua, eu nu ma incumet sa fac asta de unul singur.

In fine, daca niciuna din solutiile de mai sus nu va fi functionala, am deja in vizor cel putin o alta placa video care ocupa doar un singur slot. Insa mi-a picat fixul pe acest Radeon ''feroce'' - cum era denumit modelul x1900 GT Club 3D intr-un test dintr-un numar mai vechi din MyComputer - asa ca cel putin deocamdata vreau neaparat sa elimin toate sansele la modelul asta si numai daca nu poate exista cu nici un chip vreun compromis, atunci si numai atunci ma voi orienta spre alte placi.
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #8 on: January 29, 2014, 02:21:22 AM »

Update!

Am mai gasit un loc unde se spune ca Optiplex GX620 suporta doar placi video ce ocupa un singur slot:

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1659031/dell-optiplex-gx620-gpu-upgrade.html

...spre marea mea dezamagire...  :(
Logged

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #9 on: January 29, 2014, 04:48:12 AM »

Update 2!

''Slotul PCI Express de pe placa de baza Dell a fost gandit pentru o placa video "single slot" adica care ocupa un slot''

Asadar, asta inseamna ca pot baga orice placa video care ocupa un singur slot? Pentru ca, in acest caz, am totusi o alternativa cit de cit satisfacatoare: Sapphire Radeon X1950 Pro:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=298&pid=127&psn=&lid=1&leg=1

Judecind dupa poze si dupa ce afirma producatorii aici:

http://www.dailytech.com/ATI+Announces+Radeon+X1950+Pro/article4575.htm

''Unlike HIS and MSI, Sapphire has opted to equip its Radeon X1950 Pro with a single-slot cooler.''

Asadar, pot fi 100% sigur ca Radeon x1950 Pro facut de Sapphire va intra si sta cit se poate de bine in slotul PCI Express al Optiplex-ului meu?  :D
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Dell Optiplex GX620
« Reply #10 on: January 29, 2014, 11:17:25 PM »

"Radeon x1950 Pro facut de Sapphire" se potriveste din punct de vedere fizic 100% cu, calculatorul tau DELL. Dupa cum ai vazut si tu nu ai cum sa instalezi in calculatorul tau o placa video care ocupa doua sloturi. Cel mai sigur este sa cumperi o placa video care ocupa un singur slot, iar Sapphire Radeon x1950 PRO este una dintre alternative.
Logged