FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Incompatibilitati socket procesor/placa video  (Read 6016 times)

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Incompatibilitati socket procesor/placa video
« on: September 30, 2013, 08:56:00 PM »

Am primit cam acum o saptamina un PC Intel Celeron 3,06 Ghz socket LGA 775 care nu avea placa video separata, ci una onboard, un S3. Placa de baza este ECS P4M800PRO-M si are slot AGP 8X, iar eu am un Radeon 9250 pe AGP, l-am folosit multi ani si merge bine. Insa odata ce il bag in slotul AGP al PC-ului astuia nu mai primeste monitorul semnal. Initial a mers 2 zile, apoi nu. Am intrat in BIOS, am schimbat la Primary Graphics Adapter de pe AGP pe PCI si - culmea - a mers, dar tot numai 2 zile, dupa care indiferent ce setari ii fac din BIOS nu mai da semnal la monitor. Am reinstalat windows-ul (folosesc XP Professional SP 2), am resetat de 2 ori BIOS-ul, dar degeaba, se incapatineaza sa nu dea semnal la monitor. Singura metoda ca sa primeasca monitorul semnal e sa scot Radeonul afara din slotul AGP si sa bag cablul in mufa pentru video a placii de baza. Am fost la tipul care mi l-a dat si mi-a spus ca socketul procesorului (LGA 775) nu se impaca bine cu Radeon, vrea numai Nvidia. Asa ceva nu am mai auzit, credeam ca pot pune orice placa in slotul respectiv, numai pe AGP sa fie placa - la fel ca si slotul - si trebuie sa mearga. El zice ca nici pomeneala sa fie asa. In plus, 2 programe (Speccy si System Info al lui Gabriel Topala) imi spun ca slotul AGP e ''in use'' desi Radeonul e scos din slot - asta iar nu inteleg cum de e posibil. Driverele ATI sint instalate, insa cum bag Radeonul in AGP si dau restart la PC, chiar daca las cablul monitorului in mufa placii de baza (adica nu il conectez la Radeon) nu mai primeste monitorul nici un semnal.
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #1 on: September 30, 2013, 09:42:43 PM »

Buna Jonathan,

In principiu din descrierile tale, problema pare mai mult hardware, si prea putin software, asadar:

Ai facut un update de firmware la BIOS-ul placii de baza?

Nu exista cumva pe placa de baza un pin care trebuie schimbat, langa placa video? (ai un manual de utilizare al placii de baza) (probabil din aceasta cauza iti vede slotul AGP "in use")

Poti sa imi spui setarile din BIOS pentru slotul AGP?

Nu cumva placa video ATI dupa doua zile de functionare, in ultima zi se incalzeste foarte tare?

Condesatorii de pe placa de baza sunt in regula?

Sursa ATX este compatibila cu placa de baza?
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #2 on: September 30, 2013, 09:47:24 PM »

si inca ceva, incearca sa scoti complet placa de baza din carcasa si sa pornesti asa calculatorul, nu cumva placa de baza sa faca un scurt in carcasa ATX, eu am mai patiti asa ceva. Datorita scurtului apar anomali in functionare!
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #3 on: September 30, 2013, 10:20:13 PM »

Nu am facut nici un update la BIOS, intrucit nici nu ma pricep la asa ceva, si cum a functionat totusi citeva zile, ma gindeam ca un upgrade la BIOS nu ar fi necesar. Cred ca BIOS-ul asta este chiar mai nou decit Radeonul meu si de altfel, am folosit Radeonul cel putin 5 ani pe un PC cu urmatoarea configuratie - Intel Celeron 1,80 Ghz socket 478, 512 RAM, slot AGP 4X, placa de baza tot ECS - deci un PC si mai vechi decit actualul, cu un BIOS si mai antic, si a mers perfect, fara sa fie nevoie de un upgrade la BIOS.

Nu stiu sa existe vreun pin pe placa de baza care ar trebui schimbat, iar un manual de utilizare al placii de baza nu am primit de la tipul care mi-a dat PC-ul acesta. I-am cerut drivere pentru placa de baza (care are chipset VIA - am uitat sa mentionez) si mi-a spus ca nu le mai are.

In BIOS, la PCI/Plug & Play setarile sint urmatoarele:

Primary Graphics Adapter - AGP/PCI
Share Memory Size - 16/32/64
Allocate IRQ to PCI VGA - Yes/No
Enable Busmastering for writing IDE drives - Yes/No (nu sint sigur ca am scris corect aceasta ultima setare, insa nu cred ca are de-a face cu placa video)

Nu stiu daca Radeonul s-a supraincalzit, eu nu l-am overclockat defel, nu am incercat jocuri noi sau alte aplicatii care sa il supratacteze, insa in loc de cooler are un radiator. Totusi, a functionat multi ani fara nici un fel de probleme in PC-ul meu cel vechi.

Marturisesc ca nu stiu exact ce anume sint condensatorii de pe placa de baza, iar sursa este de 400 W si pare cit se poate de in regula. Mie mi-a spus omul care mi l-a dat ca din cauza socketului LGA 775 nu vrea placa de baza sa detecteze Radeonul prin slotul AGP si de aceea nu primeste monitorul semnal, ca odata cu trecerea de la soclul 478 la LGA 775 nu mai accepta placi ATI, doar Nvidia.

Recunosc ca de destule ori cind tot scoteam Radeonul si il bagam la loc in AGP simteam furnicaturi cind atingeam carcasa in partea unde era situata placa mea ATI. Parea ca tremura metalul, e oare posibil sa scape curent sau, cum ai spus tu, sa faca ceva scurt datorita caruia apar nereguli in functionare?
« Last Edit: October 01, 2013, 08:08:10 AM by Jonathan Blackheart »
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #4 on: October 01, 2013, 10:03:12 AM »

Sunt mai multe probleme de rezolvat, dar iti propun sa incerci punctul 5, si sa vedem rezultatul?

1.Update de BIOS la placa de baza este necesar, mai ales pentru modele mai vechi, modele de dupa 2008 in general nu prea mai au probleme, insa cand exista incompatibilități intre placa video si placa de baza un update de BIOS este necesar daca el exista. Momentan o sa ma opresc la update-ul de BIOS.

Pentru modelul tau P4M800PRO-M, am gasit următorul update de BIOS 070830 (2007/08/30 released). Acum trebuie sa verifici ce data are BIOS-ul tau. Cum faci acest lucru? Pornești sistemul si dupa testul memorie ram apesi butonul "Pause Break" si la baza ecranului ar trebui sa gasesti informatii despre BIOS-ul placii de baza. Daca este mai vechi de 2007/08/30, atunci trebuie sa il actualizezi. Dar iti ofer asistenta tehnica aici pe forum. Oricum acesta este următorul pas pe care trebuie sa-l urmezi.

Iata fixarile care le aduce ultimul BIOS:

-Fix EIST function, frequency can't step down to lowest freq. in Balanced mode
-Support Intel Conroe series CPU
-Update uCode for Conroe-L series
-Update release
-Support Conroe E4300
-Fixed CPU temperature is not correct in Hareware Monitor 

Aici gasesti un link catre BIOS-ul tau.

2.Intre timp incearca sa nu aloci un IRQ pentru slotul PCI VGA = Allocate IRQ to PCI VGA - Yes/No si sa vezi daca se rezolva problema, sau incearca sa-l aloci si sa vezi cum se comporta, practic sa incerci ambele variante.

Desi par cam putine setarile in BIOS, la PCI/Plug & Play, nu sunt mai multe?

3.Pasta dintre radiator si procesorul video al Radeonului trebuie schimbata, pentru ca in timp se usucă si isi pierde proprietatile. Trebuie sa scoti radiatorul sa cureti bine pasta uscata si sa o inlocuiesti cu una noua. Iti recomand o pasta de culoare alba, are printre cele mai bune proprietăți, si costa in jur de 10 lei. De asemenea, trebuie sa testezi temperatura actuala procesorului video, si dupa ce schimbi pasta sa vezi daca s-a imbunatatit. Daca nu, in functie de temperatura procesorului video, poate o sa ai nevoie de o racire activa. Dar nu stiu in prezent care este temperatura procesului grafic, de obicei un test de acest gen dureaza cel putin o ora, pentru ca in conditii diferite procesorul grafic se poate incalzi mai mult sau mai putin.

4.Domnul care ti-a dat/vandut placa de baza poate avea dreptate cu "socket-ul", dar versiunea soclului de la procesor nu ar trebui sa creeze incompatibilitati cu modelul placii video. E ca si cum ar exista o intelegere intre Intel si Nvidia, ceea ce nu mi se pare normal, ca atunci ECS nu ar mai vinde placi de baza clientilor care isi cumpara placi video ATI. Ar fi iesit un scandal monstruos in trecut pe aceasta tema...

5.La ultimul punct, atunci o sa te rog sa incerci sa scoti toate componentele din carcasa sa le pui pe cateva carti sau reviste si sa pornești asa calculatorul, este posibil placa de baza sa faca un scurt in carcasa ATX, si atunci de acolo pornesc multe probleme... Trebuie sa eliminam aceasta presupunere! Bine ceea ce ai simtit tu, este ca nu ai impamantare, dar ar fi recomandat sa incerci si o alta sursa ATX. Totusi sunt cam multe, incearca sa scoti toate componentele din carcasa si sa vedem daca merge asa placa de baza impreuna cu radeonul.

Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #5 on: November 05, 2013, 08:55:31 PM »

Am fost la un service/sediu de depanare calculatoare si mi-am expus problema si acolo, iar domnul de acolo mi-a spus ca e cit se poate de probabil ca slotul AGP sa aiba un scurt sau o defectiune. Exact asa ma gindeam si eu, e cit se poate de posibil ca tipul care mi-a dat calculatorul sa fi overclockat o placa video in slotul AGP din care cauza nu numai ca si-a ars placa (si de-asta nu avea PC-ul placa video separata atunci cind mi l-a dat), dar a stricat si slotul AGP, iar mie a incercat sa-mi toarne povesti nemuritoare despre "incompatibilitatea socketului LGA 775 cu Radeon", luindu-ma de nepriceput intr-ale IT-ului. In orice caz, sint minim 90% sigur ca slotul AGP e defect, si din pacate nu se poate repara, mi-a spus ca e turnat pe placa de baza si din nefericire, nu exista vreo modalitate de a-l repara. Singura optiune e sa stau cu placa video onboard si sa nu joc jocuri, sau sa revin la vechiul PC si sa montez sursa PC-ului nou in ea. Ceea ce am si facut.
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #6 on: November 06, 2013, 10:04:27 PM »

Slotul AGP se poate inlocui, stiu ca am inlocuit la un moment dat un procesor cu 100 de picioare in Oradea. Din pacate nu stiu unde sa te trimit, sa suni la Bene poate iti spun ei cine ar putea inlocui slotul AGP? Insa costul de 50 de lei pentru inlocuire - nu stiu daca este rentabil?!? Nu cumva, la "second" gasesti o placa de baza funcționala la 50 de lei similara cu a ta?!?

Eu am supratactat multe placi video, si niciuna nu s-a ars "sa fi overclockat o placa video in slotul AGP din care cauza nu numai ca si-a ars placa (si de-asta nu avea PC-ul placa video separata atunci cind mi l-a dat), dar a stricat si slotul AGP" - asadar nu cred ca asta ar fi fost problema, dar oricum este irelevant slotul tau AGP ramane defect. Piciorusele din interiorul slotului AGP nu sunt cumva oxidate? Poti verifica?
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #7 on: November 10, 2013, 01:08:18 AM »

Cine stie daca slotul meu AGP se (mai) poate repara sau inlocui... In orice caz, nu vreau sa ma apuc sa bat orasul in stinga si in dreapta pentru a cauta pe cineva care sa il inlocuiasca din moment ce, din nefericire, bugetul nu imi permite deocamdata asta si nici achizitionarea unei placi de baza similara cu a mea, in caz ca s-ar mai gasi vreuna. Tot incerc sa string bani ca sa imi cumpar un PC nou (sau second) care sa aiba o configuratie superioara celei pe care o am eu, insa deocamdata fara prea mult succes  :-[
Am inspectat atit cit m-am priceput slotul AGP, insa cum nu am defel experienta, nu imi pot da seama daca e stricat/oxidat sau nu. Nu reusesc sa vad prea bine piciorusele din interiorul slotului...
Am insa o noua problema, o voi posta imediat intr-un loc adecvat.
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #8 on: November 10, 2013, 10:26:22 AM »

Poţi sa faci o poză de detaliu cu bliţ la o rezoluţie de 5 MP cu slotul tău şi să o postezi pe forum? Sau poţi să mi-o trimiti pe mail să o văd...
Logged

Jonathan Blackheart

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 280
 • Radeon Rules
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #9 on: November 10, 2013, 11:35:27 PM »

Din pacate nu pot face vreo poza, fiindca nu am nici camera foto si actualmente nici telefon celular, daca ma crezi sau nu. E penibil, dar adevarat...  :'(
Logged

dorel_puchianu

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1478
  • View Profile
Re: Incompatibilitati socket procesor/placa video
« Reply #10 on: November 11, 2013, 09:07:12 PM »

Nu ma mira nimic, si nu consider penibil. Am un prieten care nu are telefon mobil, pentru ca il considera deranjant (ca il poate suna oricine la orice ora si oriunde), are in schimb telefoane fixe la servici si acasa. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, telefonul il folosesc acasa si la servici, mai rar pe drum. Mai ales ca am luat o amenda cand am vrobit la telefon in masina. Deci m-am "linistit"... Pana la urma, stau si ma gandesc si cel mai ieftin ar fi sa cumperi o placa de baza "second" asemanatoare, sau cum zici tu un calculator second sau nou. Dar partea a II-a nu e ieftina.
Logged