FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Vanzarea in lipsa si market making  (Read 406 times)

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Vanzarea in lipsa si market making
« on: July 17, 2016, 09:23:43 PM »

Bursa de Valori București (BVB) face un nou pas spre îmbunătățirea calității pieței de capital, recunoscand cu satisfacție o mare contribuție și sprijin din partea specialiștilor și a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Noul cadru de reglementare pentru operațiunile de împrumut a acțiunilor și efectuarea vânzărilor în lipsă, aprobat recent de către ASF (regulile Depozitarului Central au fost aprobate de către Banca Națională a României si sunt in proces de aprobare finala la ASF), deschide calea ca participanții la piață să folosească în piața reală acest mecanism îndelung așteptat. Anterior in cursul acestui an, ASF a emis un nou set de regulamente referitoare la aceste operațiuni

La seminarul organizat de Bursa de Valori București, care a avut loc pe 14 iulie, participanții la piață au analizat aspectele practice cu privire la punerea în aplicare a vânzării în lipsă și a împrumutului de acțiuni. Discuția s-a bazat pe prezentările susținute de reprezentanții Bursei de Valori București, Depozitarului Central și unei societati de brokeraj.

"Considerăm că vânzarea în lipsă este importantă în sine, drept un instrument ce deservește investitorii și care ajută la îmbunătățirea calității mecanismului de stabilire a prețurilor. În plus, vânzarea în lipsă crește atractivitatea programului de market making, care este esențială pentru o mai buna velocitate a pieței de acțiuni. Burse mult mai mari decât Bursa de Valori București ar avea o problemă legata de adâncimea și lichiditatea pieței, în cazul în care acestea nu ar avea participanti care sa furnizeze lichiditate. În acest context, este extrem de important că Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să elimine tarifele aplicate de reglementator, care erau aplicate tranzacțiilor efectuate de către formatorii de piață (market makeri). Noi vedem acest set de modificări pozitive introduse de ASF, ca pe o dovadă a unei gândiri complexe și cuprinzătoare cu privire la strategia de dezvoltare a pieței de capital românești", a spus Ludwik Sobolewski, Director General la Bursa de Valori București, la seminarul din 14 iulie.

"Suntem foarte mulțumiți ca pachetul legislativ referitor la activitatea de imprumut a fost finalizat. Acum survine urmatoarea etapa, cea în care reglementările se vor transpune în practică de piață. Vom urmari acest proces cu mare interes", a spus Florentina Boboc, Director Direcţia Autorizare – Supraveghere din cadrul ASF, la seminarul din 14 iulie.
Logged