FORUM - Testat in Romania

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Știri zilnice pe testatinromania.ro

Author Topic: Sunete ciudate scoase de placa video  (Read 2968 times)

Jonathan Blackheart

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
  • Radeon Rules
    • View Profile
Sunete ciudate scoase de placa video
« on: May 23, 2015, 08:36:29 AM »

Azi dimineata am observat ca PC-ul meu scoate sunete dubioase, pe care nu le-am mai auzit pina acum. Am scos capacul carcasei incercind sa-mi dau seama de unde provin, de la care dispozitiv, si am realizat ca sint de la placa video, cred ca mai exact de la coolerul ei micut. Daca puneam degetul pe cooler, ca sa nu se mai invirta, sunetele dispareau. M-am gindit ca o fi de vina praful, asa ca am inchis calculatorul si am sters cu un servetel de hirtie praful de pe placa, straduindu-ma sa curat cit mai bine si paletele coolerului, insa nu cred ca am reusit, deoarece este foarte mic, adica tot coolerul - impreuna cu paletele respective - seamana mai mult cu o rotita decit cu un ventilator propriu-zis, dupa cum se vede in poza. Deci praful de pe cooler cred ca a ramas tot acolo, cel putin ventilatorul arata ca si la inceput, adica mult mai murdar decit arata in poza pe care am uploadat-o.

Ce anume pot face ca sa nu mai scoata sunetele acestea? Nu le scoate chiar non-stop, insa cind il apuca, face de parca pileste metal! Asta ma ingrijoreaza, deoarece stii cit de mult tin la placa mea video, si chiar vreau sa fac tot posibilul ca sa ii asigur o functionare cit mai buna/optima.
Logged

dorel_puchianu

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1478
    • View Profile
Re: Sunete ciudate scoase de placa video
« Reply #1 on: May 23, 2015, 09:34:48 AM »

În România și nu numai, dar în special la noi, avem o problema uzuală cu praful. Spre deosebire de Germania, unde îți faci pantofi o dată pe săptămână, la noi în România, trebuie să îi faci zilnic. Așa ca să îți poți imagina cât praf este la noi în țară și care sunt diferențele dintre noi și Germania.

Ventilatorul de placa ta video s-a umplut cu praf și de aceea scoate sunete ciudate. Practic ar trebui să-l demontezi și să-l cureți cu o pensula mai groasă. Dar este destul de dificil sa ajungi la rulmentul ventilatorului pentru că, axul pe care sunt paletele acestuia este lipit de rulment. Așadar poți să cureți, ce se poate cu pensula - între axul de plastic și rulment - este un canal circular. Dar, de obicei în astfel de situații, eu schimbam ventilatorul, pentru că, este aproape imposibil să cureți acel rulment. Adică dacă dezlipești axul cu palete de pe rulment, riști să distrugi iremediabil ventilatorul.

Încearcă să demontezi ce se poate la cooler și să le cureți cât poți de bine. Când spun ce se poate, mă refer la ce se demontează ușor fără prea multe bătăi de cap. Găsești aici un tutorial video, ca să îți faci o idee.
« Last Edit: May 23, 2015, 09:38:07 AM by dorel_puchianu »
Logged