FORUM - Testat in Romania

Discutii Generale => Discutii generale => Bani => Topic started by: dorel_puchianu on September 01, 2014, 09:39:16 PM

Title: Bani digitali
Post by: dorel_puchianu on September 01, 2014, 09:39:16 PM
businesslive.ro (http://businesslive.ro/bnr-doar-106-mil-de-carduri-sunt-active-in-romania-din-peste-40-mil/) a citat BNR intr-un articol in care ne spune ca in Romania 10,6 milioane de carduri sunt active! Asadar romanii au prins gustul platilor cu cardul, ceea ce inseamna ca masa monetara "se plimba" in Romania prin mediul digital intre comerciant, client, furnizor si banca. De fapt, de mult timp comerciantii nu mai platesc furnizorii in numerar, ci cu CEC-uri sau ordine de plata, numerarul fiind folosit mai rar. Iar multi salariati isi primesc salariul pe card.

Tendinta viitorului este evidenta, platile cu cardul vor fi din ce in ce mai dese, asadar platile electronice vor inlocui platile clasice cu hartii (bacnote). Recent Bitcoin, ne duce in era monezilor digitale, pe care romanii au imbratisat-o de la inceputul anului, tranzactionand conform platformei BTCXchange.ro (https://www.btcxchange.ro/) aproape 6 milioane de lei.

Practic moneda Bitcoin, poate fii tinuta intr-un portofel digital, iar cu telefonul sa facem plati, ceea ce mi se pare similar cu cardul, moneda digitala avand mai multe avantaje. Insa viitorul este digital, iar moneda bitcoin, cat si alte monezi similare, vor inlocui platile traditionale. Poate ca pare greu de crezut, insa cum Internetul era o ciudatenie pentru multi cand a aparut, si nimeni nu credea ca va inlocui ziarele, astazi am ajuns sa ne citim ziarul preferat pe calculator, telefon, tableta etc. Asadar moneda bitcoin este doar la inceput, asa cum era Internetul la sfaristul anilor '90 in Romania!