FORUM - Testat in Romania

Bine ai venit pe forumul Testat in Romania (testatinromania.ro) => Stiri => Topic started by: dorel_puchianu on March 10, 2014, 10:03:35 PM

Title: 10 lucruri mai putin cunoscute despre Crimeea
Post by: dorel_puchianu on March 10, 2014, 10:03:35 PM
1. Exista mai multe teorii cu privire la originea numelui peninsulei Crimeea. Cea mai plauzibila dintre acestea pare sa fie derivarea numelui de la anticii Cimerieni, pop***tie originara de pe acest teritoriu si foarte bine cunoscuta de scriitorii antici. Cea de-a doua teorie face referire la numele derivat din denumirea orasului Qirim (astazi Stary Krym) care a servit pentru o perioada de timp ca si capitala a provinciei. Krym este de fapt o forma rusificata a numelui Qirim, care in pronuntia locala denumeste pop***tia antica Cimeriana.

            2. Crimeea beneficiaza de cel mai variat relief, fiind divizat in trei zone: zona de stepa, zona muntoasa si zona de coasta. Clima blanda, aproape mediteraneana a transformat plajele sudice ale Crimeei intr-o destinatie de vacanta preferata de mii de turisti din toata lumea, inca de foarte mult timp.

3. In antichitatea greco-romana, peninsula era cunoscuta sub numele de Regatul Bosforan (Regnum Bosfori) sau Bosforul Cimerian, a carui pop***tie era constituita dintr-un amestec de triburi si ramuri traco-cimeriene si scitice. La acestea s-au mai adaugat negustorii greci si in cele din urma cei romani.

4. Intre secolele VI-XII Bosforul Cimerian a devenit tinta mai multor atacuri din partea slavilor pagani, iar in perioda 1441 si 1783, cea mai mare parte a peninsulei a facut parte din Hanatul Crimeii. O mare parte din porturile din sud erau controlate de Republica Genoveza.

5. In anul 1783 regiunea a fost anexata de Imperiul Tarist. In aceasta regiune, pop***tia crestina stabila era alcatuita si din romani. Ultimele sate romanesti din Crimeea au fost gasite in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar nu au intrat decat marginal in cercetarile etnologice facute asupra asezarilor romanesti din partea de rasarit a Nistrului.

6. Dupa destramarea URSS, Crimeea a devenit parte din noul stat independent, Ucraina, dezvoltandu-se usor, mai ales datorita industriei navale. Pe data de 5 mai 1992, a fost creat un guvern propriu al Republicii Crimeea, iar la o zi distanta a fost creata si constitutia.

7. Crimeea detine nenumarate statiuni balneo-climaterice, fiind de asemenea faimoasa pentru apele sale minerale, dar si pentru vinurile recoltate aici in fiecare toamna. Muntii Crimeei, cu spectaculoasele lor formatiuni geologice stravechi sunt locul ideal pentru cei pasionati fie de alpinism, fie de drumetii sau fotografie.

8. Cele mai importante orase ale peninsulei sunt: Sevastopol, situat in partea de Vest, cu o bogata istorie si traditie militara, fiind mai mult un oras port, Simferopol, dar si Kerch, un centru industrial important, cu traditie in pescuit.

9. Yalta, este considerata cea mai frumoasa statiune din Crimeea, fiind o destinatie favorita de vacanta a tarilor rusi, inca din secolul XIX, dupa constructia primului drum, care facea legatura cu orasul Simferopol. Conform National Geographic, Crimeea a fost printre cele mai apreciate 20 de destinatii turistice in 2013.

10. Crimeea se afla inca din secolul al XIX-lea in centrul ambitiilor imperiale rivale, ceea ce a provocat Razboiul din Crimeea, cand Marea Britanie si Franta au trimis trupe in peninsula, pentru a stopa extinderea influentei ruse in Balcani. De asemenea, prezenta Flotei ruse de la Sevastopol a reprezentat un motiv permanent de tensiune intre Rusia si Ucraina.

Sursa. (http://www.infovestonline.ro/crimeea-10-valori/)